Băsescu a invitat partidele la Cotroceni pentru consultări pe tema Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Şeful statului a invitat partidele politice lunea viitoare la Palatul Cotroceni pentru consultări pe tema modificării Constituţiei, anunţă Mediafax

Potrivit surselor citate, consultările vor începe la ora 15.00, lunea viitoare.

Solicitarea democrat-liberalilor de constituire a unei comisii de revizuire a Constituţiei a fost respins de conducerile celor două Camere din caza votului împotrivă dat de opoziţie.

La referendumul naţional din 22 noiembrie 2009, 77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane, prezenţa fiind de 50,95%.

Conform articolului 150 din Constituţie, revizuirea legii fundamentale poate fi iniţiată de preşedintele ţării la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Potrivit normelor legislative în vigoare, pentru modificarea Legii Fundamentale este necesar avizul a cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite