De ce se tem politicienii de cartierul Primăverii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au nume grele care pot candida în zona zero a Capitalei, partidele fug de acest colegiu

Tăriceanu, candidat sigur până acum în sectorul 1, se gândeşte la un colegiu în Ilfov. PDL caută frenetic un politician cu şanse pentru cea mai pretenţioasă zonă din Bucureşti.

Primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat dispus ieri să se răzgândească şi să-şi schimbe colegiul: din Bucureşti în Ilfov. „Este un lucru cât se poate de interesant ca provocare. Să nu credeţi că un colegiu în Bucureşti este mai prejos decât un colegiu în Primăverii”, a răspuns el celor care l-au întrebat dacă va accepta oferta şefului PNL Ilfov, Marian Petrache, care l-a invitat să candideze în Snagov.

Cu excepţia unei singure legislaturi (1990 - 1992), când a candidat la Arad, primul-ministru, născut în Bucureşti, a fost deputat de Bucureşti. Conducerea PNL i-a validat deja candidatura pentru sectorul 1, la Camera Deputaţilor, iar colegii săi nu cred că va da Bucureştiul pe Ilfov.

Videanu nu a vrut în Primăverii

Democrat-liberalii lucrează susţinut pentru a-i găsi primului-ministru un contracandidat pe măsură, în Primăverii, mai ales că nu vor adopta, în relaţia cu şeful Executivului, o atitudine de non combat în campanie.

Dacă sectorul 3 este cel mai mare din Bucureşti, sectorul 1 este cel mai dificil, deoarece este locuit de bucureşteni instruiţi şi cu stare. În consecinţă, PDL a comandat o cercetare sociologică, pentru a alcătui un portret-robot, un profil al candidatului care ar putea obţine maximum de voturi în Primăverii.

Fostul primar general al Capitalei Adriean Videanu a fost o opţiune. „Am evaluat”, spune Videanu, care precizează că a preferat să se ocupe în continuare de afaceri şi spune că nu mai vrea în Parlament.

Pe moment, PDL a identificat un candidat tânăr cu „origini liberale” şi cu studii la Harvard pentru sectorul 1, pentru o candidatură PDL împotriva lui Tăriceanu.  

Cine candidează în sectorul 1

La Camera Deputaţilor s-au înscris în cursă:

• Călin Popescu Tăriceanu (PNL),
• Ludovic Orban (PNL),
• Bogdan Olteanu (PNL),
• Dan Tudorache (PSD),
• Victor Socaciu (PSD),
• Anca Constantinescu (PDL).

Pentru Senat, până acum, este anunţată doar candidatura lui  Crin Antonescu (PNL).

Fost cartier mic burghez, acaparat de nomenclatura comunistă

„Este o legendă”, explică arhitectul Bogdan Niculescu Duvăz, farmecul special al cartierului Primăverii. El spune că acest cartier a fost proiectat în anii 1938 de profesorul Octav Doicescu, special pentru micii funcţionari. Zona cu mici case cu grădini de flori a devenit, după naţionalizare fieful nomenclaturii comuniste, care nu a mai părăsit-o până în 1989. Cartierul şi-a păstrat caracteristicile burgheze deorece comuniştii nu au permis noi construcţii. Duvăz observă că astăzi cartierul este o zonă de lux datorită preţului ridicat al clădirilor şi terenurilor, dar, după părerea sa, cartierul a pierdut din esenţa sa: „A rămas doar legenda”. Duvăz adăugă că zona Primăverii se întinde strict din Piaţa Charles de Gaulle pînă la lacul Herăstrău.   

„Candidaţii fug de zonele cu populaţie instruită”

Un colegiu din mediul rural este, în principiu, mai uşor de câştigat decât unul din mediul urban, cu atât mai mult atunci când este vorba despre candidatura unui politician cunoscut, spune profesorul de politologie Alexandru Radu.

El explică faptul că, în comunităţile tradiţionale, notorietatea este elementul hotărâtor, votanţii dintr-un astfel de colegiu fiind mulţumiţi că a trecut şi pe la ei „o vedetă de la Bucureşti”.

„Politicienii încearcă să-şi maximizeze şansele. Ca fenomen, fuga de oraşele mari, de zonele cu populaţie mai instruită, ne poate duce cu gândul la o astfel de strategie”, ne-a declarat Alexandru Radu.

„Spre exemplu, în Capitală se presupune că mai toată lumea ştie despre „cazul Năstase”, dar cu cât ne depărtăm de oraş, cu atât aceste lucruri se estompează”, afirmă politologul. El crede că această atitudine reflectă dezinteresul politicienilor de a intra într-o competiţie corectă. „Fiecare încearcă să fure startul, să-şi aranjeze cât mai bine victoria. Şi atunci pentru ce facem toate aceste schimbări în legislaţia electorală?”, a mai spus Alexandru Radu. (George Rădulescu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite