Băsescu, la întoarcerea de la Summit-ul de la Chicago: "Întreg teritoriul României va fi acoperit cu scut antirachetă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu s-a întors marţi de la Summit-ul NATO ce a avut loc în zilele trecute la Chicago.

Iată principalele declaraţii făcute de şeful statului pe Aeroport:

"Am avut o întâlnire cu românii din Chicago, în care principalul mesaj a fost ataşamentul acestei comunităţi faţă de România. La această comunitate am văzut un optimism robust faţă de soarta fiecăruia. Nu aşteaptă nimic de la statul american, nu aşteaptă ajutoare sociale. Bucuria lor este că sunt liberi."

"Concluzia summitul este că după Chicago avem un alt fel de NATO. Avem un NATO care îşi asumă responsabilităţi nu numai militrare cât şi politice, cu tendiţe de organizare globală."

"Este un Summit care creionează şi un profil politic, nu doar militar. Problema Afganistan nu a fost miezul summitului. În Afganistan avem un rol important în soluţionarea pozitivă a situaţiei şi participăm cu un număr mare de militari. Alianţa mai desfăşoară operaţiuni planificate până la 31 decembrie 2014, începând ca de la 1 ianuarie 2015, misiunea alianţei se va redefini, devenind o misiune de asistenţă tehnică şi de suport logistic şi financiar pentru administraţia afgană".

"România nu şi-a anunţat contribuţia finaciară în cadrul Summitului, urmând să definitivăm acest lucru. Statele cu contribuţii mari în efective îşi pot permite anunţarea unor contribuţii financiare mai mici pentru următoarea perioadă".

Concluziile Summitului: "Capacitatea interimară a sistemului antirachetă a NATO - sistemul antirachetă nu este un proiect integrat în NATO, este un proiect bilateral România-SUA. Capacităţile antirachetă instalate pe teritoriul Rmâniei vor deveni funcţionale începând cu 2015. Sistemul este de ultimă generaţie. În momentul în care sistemul va fi funcţional , el va fi integrat în sistemul global NATO".

"Adoptarea conceptului smart defense - creşterea capacităţilor pentru a economisi resurse. Este un sistem viabil pentru perioada de criză. Răspunde nevoii de a cheltui mai puţin pentru menţinerea cerinţelor NATO".

"O altă decizie a fost cea privind consolidarea unul Parteneriat Strategic între UE și NATO, este vorba de un parteneriat strategic cu SUA. SUA alocă 76% din resursele NATO. Vechea Europă a pierdut competiția privind furniyarea de securitate. Nu este o bucurie, dar e o realitate. Asta confirmă că România a avut dreptate să susțină un parteneriat strategic cu SUA, un parteneriat pe care îl avem de mai mulți ani."

"Declaraţia Summit-ului acoperă integral mandatul CSAT cu un an în urmă, este reflectat integral în Declaraţia Summit-ului".

"Respectarea integrităţii teritoriale a statelor, a fost o altă măsură a stabilită la Chicago. Precizez şi articolele pentru cei care fac dezbateri după urechem, în felul ăsta îi ajut puţin, referitor la scutul antirachetă pentru cei care vor comenta diseară, este bine să-l citească."

"În momentul de faţă SUA şi-au asumat responsabilitatea de a proteja Sud-Estul Europei împotriva atacurilor cu rachetă."

"Vor fi momente în care întreg teritoriul României va fi acoperit cu scut antirachetă."

"După acest Summit, alianţa este mai puternică".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite