44 de steguleţe galbene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"România şi Bulgaria au făcut progrese importante, dar încă nu este destul", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Mă tem că presiunea reformelor pe care le

"România şi Bulgaria au făcut progrese importante, dar încă nu este destul", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Mă tem că presiunea reformelor pe care le aşteptăm le va strica vacanţa celor din administraţia publică", a declarat Barroso după prezentarea raportului de monitorizare a României şi Bulgariei. Oficialii români au amintit că România a rămas cu doar patru steguleţe roşii din 14 anterioare, evitând să menţioneze cele 44 de steguleţe galbene din raportul comisarului Rehn. Steguleţe galbene primite la 14 capitole din acquis-ul comunitar găsim la agricultură, justiţie şi afaceri interne, mediu, concurenţă, controlul financiar, învăţământ şi politica socială.

Controlul de stat ilegal trebuie recuperat
Spre exemplu, România a primit steguleţ galben la controlul ajutorului de stat. Comisia cere, în acest caz, notificarea strictă a tuturor măsurilor de ajutor de stat acordate la restructurări şi a celor luate în cazul privatizărilor. În cazul restructurărilor din siderurgie, raportul cere urgentarea recuperării ajutorului de stat ilegal acordat companiilor care nu sunt cuprinse în Strategia naţională de restructurare.

Avertisment pentru conflictele de interese din CSM şi finanţarea partidelor politice
Justiţia şi Afacerile interne au scăpat de steguleţul roşu, dar au rămas cu unul galben. CE atrage atenţia asupra situaţiei din CSM, unde există opt din 14 membri care lucrează doar cu jumătate de normă. Totodată, membrii CSM se pot afla în eventuale conflicte de interese, pentru că deţin funcţii de conducere în instanţe sau Parchete. În plus, Parlamentul trebuie să voteze proiectele de lege privind răspunderea penală a persoanelor juridice şi finanţarea partidelor politice. Raportul solicită şi controlul declaraţiilor de avere, pentru care este necesară înfiinţarea Agenţiei de Integritate.

Ancheta privind comercializarea ovulelor, în coadă de peşte
La capitolul Sănătate, Bucureştiul a primit avertisment pentru lipsa unei noi legi privind sănătatea şi siguranţa locului de muncă. Avertismente sunt mai ales în domeniul sănătăţii publice, unde CE atrage atenţia asupra condiţiilor improprii din spitalele pentru boli mentale, asupra nefinalizării anchetei asupra cazului de comercializare a ovulelor umane şi respectarea insuficientă a măsurilor de management al calităţii în centrele de colectare a sângelui. Raportul avertizează asupra legii farmaciei, unde este solicitată "evitarea adoptării de legi şi introducerii de proceduri administrative care conţin restricţii nejustificate în privinţa libertăţii de a furniza servicii nefinanciare".

Legea cinematografiei discriminează
Totodată, Comisia vrea un control foarte strict al culturilor de plante modificate genetic şi susţine că Legea cinematografiei, care prevede alocarea a cinci la sută din timpul de emisie producţiei româneşti, încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate. Galben a primit România şi pentru faptul că nu a implementat "adecvat" prevederile privind asigurarea obligatorie auto, dar şi pentru că nu are personal calificat la frontieră, la agenţiile de plăţi pentru agricultori şi pentru identificarea şi înregistarea animalelor. La învăţământ, cazul managementului defectuos al fondurilor europene primite de România în cadrul programului pentru tineri , "Youth", ne-a mai adus un steguleţ galben. CE cere în acest caz crearea unei noi agenţii de management al programului. Chestiuni nerezolvate sunt şi monitorizarea calităţii apelor, asigurarea fondurilor pentru infrastructura de apă, precum şi gestiunea deşeurilor. Oficialii europeni au avertizat la Strasbourg că steguleţele galbene se pot transforma oricând în unele roşii, aşa cum s-a întâmplat la bulgari. La raportul din octombrie, Sofia avea galben la spălarea banilor, iar acum domeniul face parte dintre steguleţele roşii, alături de corupţie şi crimă organizată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite