De ce stă PNG atât de bine în sondaje?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigi Becali s-a înfruptat din bazinul electoral al formaţiunilor cu discurs social şi justiţiar Principal finanţator al unei echipe emblematice a fotbalului românesc, Gigi Becali nu a

Gigi Becali s-a înfruptat din bazinul electoral al formaţiunilor cu discurs social şi justiţiar

Principal finanţator al unei echipe emblematice a fotbalului românesc, Gigi Becali nu a făcut eforturi deosebite pentru a beneficia de mediatizare intensă. De la succesele în plan sportiv şi până la transformarea acestora în capital politic nu a fost decât un pas.

Becali a preluat Partidul Noua Generaţie, în fruntea căruia s-a aflat, la început, fostul primar al Capitalei, Viorel Lis. Practic, fără niciun dram de zestre electorală, PNG a reuşit în numai doi ani să se salte binişor peste pragul de accedere în parlament, ţinând "trena" PD şi PSD.

Afirmarea pe scena politică a lui Gigi Becali a început în forţă în anul 2006. El a reuşit, potrivit cercetărilor sociologice, să-i devanseze pe Călin Popescu-Tăriceanu şi Mircea Geoană în clasamentul încrederii acordate de populaţie liderilor de partide.

PNG a lăsat în urmă formaţiuni precum PRM şi UDMR, ale căror conduceri nu-şi imaginau că vor avea vreodată emoţii în privinţa intrării în parlament. "Noua Generaţie" a speculat şi situaţia tulbure din PSD, nemulţumiţii din zona social-democraţilor reorientându-se spre partidul finanţatorului echipei Steaua.

Asta deşi s-a speculat mult în legătură cu faptul că Gigi Becali ar fi "creaţia politică" a lui Viorel Hrebenciuc. Partidul Noua Generaţie a ajuns, astfel, pe locul trei în opţiunile de vot ale românilor, ultimul sondaj creditându-l cu 13%.

"Atacă-i pe cei mari!"

Preşedintele PNG, consiliat până nu demult de către Dan Pavel, a aplicat din start principiul "dacă vrei să fii mare, ia-te de cei mari". Aşa se explică aprecierile dure ale lui Gigi Becali la adresa celor mai importanţi lideri politici ai momentului.

La Consiliul Naţional al PNG de anul trecut, el l-a etichetat pe premierul Tăriceanu drept "gândac politic". "Îl voi spulbera în alegeri pe Tăriceanu", ameninţa Becali, întrebându-se retoric cine este mai puternic decât el în România. Tot atunci, şeful PNG promitea că îşi va duce partidul de la 6% la 15%.

Ascensiune constantă în sondaje

Gigi Becali nu excludea nici varianta ca, în caz de anticipate, PNG să câştige alegerile, argumentând că PSD este "pe cale de dizolvare", iar Alianţa D.A. "e pe butuci". În luna mai a anului trecut, IMAS constata că Becali are o cotă de încredere de 31%, în vreme ce Tăriceanu se situa la 28%, iar Geoană la 24%.

Într-un alt sondaj IMAS, realizat în ianuarie 2007, PNG figura pe locul al treilea, cu 9%, după Alianţa D.A. (încă nedestrămată) - 39% şi PSD - 14%.

La o distanţă de numai 30 de zile, Data Media şi Institutul Pro notau o creştere de aproximativ două procente în contul PNG. Iată că, potrivit ultimului Barometru de Opinie Politică, întocmit de IMAS în luna august, partidul lui Gigi Becali este prezentat cu 13% din opţiunile de vot ale cetăţenilor.

Diferenţa faţă de scorul electoral al PSD este, la ora actuală, doar de patru procente, social-democraţii fiind creditaţi cu 17%.

Posibile explicaţii pentru creşterea PNG

Profunda nemulţumire a electoratului faţă de clasa politică

Diferenţa mare dintre clasele sociale - bogaţi şi săraci

Mentalitatea de asistaţi social

Simpatia în rândurile diasporei sezoniere româneşti - cei care au plecat la muncă în Spania şi Italia, precum şi în cadrul familiilor acestora rămase în ţară

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite