INFOGRAFIE Barometrul „Adevărul", realizat de IMAS: Partidul lui Dan Diaconescu şi UDMR, printre preferinţele electoratului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Diaconescu, proprietarul postului OTV
Dan Diaconescu, proprietarul postului OTV

Barometrul „Adevărul", realizat de IMAS, relevă că Opoziţia are 49,2% din opţiunile alegătorilor, cel mai scăzut scor din 2011.

USL conduce în topul preferinţelor electoratului, dar este în scădere, în timp ce PDL este într-o uşoară creştere, potrivit sondajului pe luna decembrie 2011, realizat de IMAS pentru ziarul „Adevărul".

USL ar obţine 49,2% din voturi, sub obiectivul proclamat încă de la înfiinţarea alianţei şi anume strângerea a peste jumătate plus unu din opţiunile alegătorilor. PDL este cotat cu 21,5% în timp ce Partidul Poporului, patronat de Dan Diaconescu, ar obţine 11,8% din voturi. Pragul electoral ar mai fi depăşit de PRM cu 6,4 % şi de UDMR cu 5,7%. UNPR şi PNG au în jur de 1%, sub pragul electoral de 5%.

image

Chiar dacă USL conduce detaşat, ecuaţia viitoarei guvernări rămâne complicată. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, de mai multe ori, că nu va nominaliza un premier din partea USL. Dacă restul partidelor se vor alia în jurul PDL, ele ar putea forma o majoritate. Dan Diaconescu are deja o înţelegere neoficială cu UNPR, partid aflat în actualul Guvern. În plus, televiziunea patronată de Dan Diaconescu a atacat sistematic USL.

Cât despre UDMR, preşedintele acestei formaţiuni, Kelemen Hunor, a ameninţat deja Opoziţia că nu va beneficia de sprijinul Uniunii. „Dacă USL va pica sub acest prag de 50%, va avea o problemă uriaşă", a afirmat Hunor într-un interviu acordat unui cotidian central.

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 9-17 decembrie 2011, la comanda ziarului „Adevărul" . Cercetarea sociologică a fost realizată pe un eşantion de 1.041 de persoane, şi are o marjă de eroare de +/-3%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite