Parlamentarii se întorc din vacanţă. Cătălin Voicu, din arest direct la Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sulfina Barbu a declarat că noua lege a administraţiei Capitalei va fi adoptată de Parlament până la sfârşitul anului
Sulfina Barbu a declarat că noua lege a administraţiei Capitalei va fi adoptată de Parlament până la sfârşitul anului

Deputaţii şi senatorii revin azi din vacanţa parlamentară în ultima sesiune dinaintea anului electoral 2012, aşteptându-i o toamnă „fierbinte" din cauza temelor politice aflate pe agenda Puterii: modificarea legilor electorale, reorganizarea administrativă, înfiinţarea ministerului fondurilor europene, bugetul pentru 2012 şi revizuirea Constituţiei.

În prima zi a sesiunii de toamnă, conform cutumei, grupurile parlamentare îşi vor alege reprezentanţii în Birourile permanente ale celor două Camere. Social-democratul Cătălin Voicu, acuzat de corupţie, se întoarce şi el la Senat după ce sesiunea trecută şi-a petrecut-o în arest.

PDL forţează modificarea legii administraţiei publice locale pentru a comasa alegerile locale cu alegerile parlamentare, scrutinul urmând să aibă loc în noiembrie 2012. Un element cheie în această ecuaţie va fi şi modul în care vor fi împărţiţi banii de la buget pentru colegiile Puterii, iar împingerea alegerilor până la sfârştiul lui 2012 va fi în măsură să dea un răgaz primarilor portocalii astfel încât proiectele locale demarate anul viitor să le maximizeze şansele. Pe de altă parte, încă un an de opoziţie ar avea ca efect demobilizarea USL.

De altfel, democrat-liberalii au primit deja indicaţii preţioase de la centru pentru a racola primarii opoziţiei, promiţându-le bani de la buget. Bătălia pentru bugetul de stat pe 2012 va fi demarată în această sesiune, în condiţiile în care Executivul trebuie să prezinte proiectul în această toamnă.

Un alt avantaj al PDL ar fi acela că prin comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare s-ar crea un haos general (alegătorul va trebui să pună ştamplia pe nu mai puţin de şase buletine- primar, preşedinte de consiliu judeţean, consiliu local, consiliu judeţean, deputat şi senator ) pe fondul căruia marile eşecuri ale guvernării ar putea fi trecute în planul secundar al dezbaterii.
Cât priveşte modificarea sistemului de vot pentru parlamentare, discuţiile sunt ceva mai complicate întrucât eliminarea mecansimului de redistribuire şi trecerea la uninominalul pur nu este susţinută de UDMR.

Majoritate nu există nici în privinţa revizuirii Constituţiei a cărei miză este Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. UDMR joacă în tabăra PSD şi PNL întrucât doreşte păstrarea bicameralsimului. Or, pentru modificarea Legii fundamentale este necesară o majoritatea de două treimi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite