şeful SIE rămâne în funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD şi PRM vor comasarea serviciilor secrete

privind siguranţa naţională, pe care reprezentanţii social-democraţi şi peremişti le văd soluţionate prin comasarea structurilor de informaţii departamentale într-unul singur.
Pentru comisia de resort, Fulga continuă să asigure conducerea SIE până în momentul în care preşedintele va înainta propunerea de înlocuire şi parlamentul va valida această propunere. Reprezentanţii PSD şi PRM au insistat însă asupra caracterului valabil şi irevocabil al acestei demisii, intrând în contradicţie cu decizia celor două Birouri permanente ale parlamentului, potrivit căreia şefii SIE şi SRI sunt în funcţie până la aprobarea lor de către forul legislativ. Vicepreşedintele comisiei, deputatul PSD Constantin Niţă, a apreciat că demisia directorului SIE poate fi considerată mai curând "un act de onoare". "Au fost în aceşti ani şi satisfacţii, dar şi insatisfacţii, motiv pentru care a demisionat", a explicat Niţă. Fulga a făcut cunoscut parlamentarilor că decizia sa a fost doar "dinamizată" de cazul sirianului Omar Hayssam, fiind mai degrabă influenţată de criza spectrului politic în care au fost angrenate şi serviciile secrete. Senatorul PSD George Maior a invocat precizările lui Fulga, potrivit căruia demisia sa "plutea în aer" încă din 2005, deoarece, la nivelul Coaliţiei, exista "o presiune şi o anumită atitudine a unui partid care nu îi făcea comodă prestaţia".

Fulga, "victimă" a sistemului
Vicepreşedintele comisiei l-a absolvit pe Gheorghe Fulga de responsabilitatea scandalului dispariţiei lui Omar Hayssam. Potrivit lui Niţă, cazul a reprezentat pentru directorul SIE doar "cireaşa de pe tort" a unor insatisfacţii acumulate în timp şi generate atât dinspre spectrul politic, cât şi dinspre Palatul Cotroceni. "Fulga a fost numit în funcţie de Ion Iliescu. Au fost tot felul de cereri din partea societăţii civile, din partea mass-media, câteodată, ca el să plece", a susţinut Niţă. Nemulţumirile lui Fulga ar fi culminat cu scandalul Hayssam, care ar fi aruncat SIE într-o lumină proastă, chiar dacă serviciul nu avea atribuţii şi responsabilităţi în gestionarea dosarului, susţin parlamentarii comisiei.

Serviciul unic de informaţii, după model european
Criticând lipsa unui control parlamentar adecvat asupra serviciilor secrete şi delimitării clare a atribuţiilor SRI şi SIE, Niţă a avansat propunerea constituirii unui singur serviciu de informaţii, după exemplul Spaniei şi al altor ţări europene. "Cred că este timpul să ne gândim la existenţa unui singur serviciu de informaţii", a spus deputatul PSD, apreciind că raportul dintre "costuri şi eficienţă" este mult mai bun în cazul unui singur serviciu de informaţii decât al mai multora. Secretarul comisiei, deputatul PRM Daniela Buruiană, a precizat că propunerea se referă nu la SRI şi SIE, ci la structurile de informaţii departamentale, de tipul STS, SPP sau SIPA.

Omar a intrat în vizorul SIE
SIE a iniţiat un dosar informativ-operativ pentru depistarea fugarului Omar Hayssam, după ce acesta a părăsit ţara, a anunţat, ieri, vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SIE, Constantin Niţă. Invitat la audieri, Fulga le-a comunicat membrilor comisiei că nu dispune de date referitoare la locul precis în care se găseşte omul de afaceri sirian sau la traseul pe care l-a urmat după părăsirea României. "şi chiar dacă le-ar şti, ele sunt informaţii operative în curs de desfăşurare, care nu pot fi făcute publice", a precizat Niţă. El a explicat că monitorizarea lui Hayssam nu a intrat în atribuţiunile SIE, câtă vreme acesta s-a aflat pe teritoriul României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite