UPDATE: Ungureanu, dispus să facă sesizări penale pentru restituirea defectuoasă a proprietăţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul intenţionează să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist, invocând lipsa de fonduri, au declarat surse oficiale pentru Mediafax. Ulterior, premierul Ungureanu a spus că activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor ar putea fi semnalată procurorilor, din cauza modului defectuos de înapoiere a caselor.

Guvernul a pregătit deja un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea aplicării unor dispoziţii ale Legii 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, în baza căreia sunt acordate aceste titluri.

"Proiectul de act normativ prevede suspendarea pentru şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire pentru imobilele naţionalizate, din cauza lipsei resurselor financiare. Documentul urmează să fie discutat în Guvern, care va decide dacă va fi aplicată această măsură", au arătat sursele.

Contactat de Mediafax, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorina Danilescu, a refuzat să comenteze.

Titlurile de despăgubire sunt certificate emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în numele statului, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român corespunzător despăgubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea în titluri de plată.

UPDATE 10.30: Ungureanu, dispus să sesizeze organele de cercetare penală pentru restituirea defectuoasă a proprietăţilor

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că este dispus să sesizeze organele de cercetare penală pentru modul defectuos în care a fost gestionată activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

El a arătat, în şedinţa de marţi a Guvernului, că există deja un raport de audit efectuat pe această temă.

"Sunt dispus, în cazul acesta, să mergem pe seama cercetărilor deja făcute, a auditului prezentat la nivelul cabinetului primului ministru, până la sesizarea organelor în drept pentru cercetare penală", a spus Ungureanu.

La şedinţa de guvern participă şi şeful ANRP, Dorina Danilescu, fost procuror-şef DIICOT, care a fost instalată la conducerea ANRP în octombrie 2011, după ce Crinuţa Nicoleta Dumitrean a demisionat de la conducerea instituţiei.

Demisia lui Dumitrean a survenit arestării vicepreşedintelui ANRP Remus Baciu într-un dosar de corupţie, acesta fiind acuzat că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite