Cine are şanse la uninominal în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul sondaj de după locale arată topul încrederii de care se bucură politicienii în Bucureşti. Pe podium se află Victor Ponta (PSD), Teodor Meleşcanu (PNL) şi Liviu Negoiţă (PDL)

Primul sondaj de după locale arată topul încrederii de care se bucură politicienii în Bucureşti. Pe podium se află Victor Ponta (PSD), Teodor Meleşcanu (PNL) şi Liviu Negoiţă (PDL)

Bătălia se va da pentru 28 de mandate de deputat şi 12 de senator. Miza include şi poziţionarea pentru viitoarele alegeri prezidenţiale.

Încrederea pe care bucureştenii o acordă personalităţilor politice este un indicator despre şansele pe care aceştia le-ar avea în toamnă, dacă ar candida pentru un fotoliu de parlamentar în colegiile uninominale din Capitală.

Potrivit sondajului de opinie realizat de institutul Avangarde, dintre personalităţile PSD, bucureştenii au încredere în primul rând în Victor Ponta - 28%, apoi în Cristian Diaconescu - 27% şi în Mircea Geoană-22%. Adrian Năstase are o cotă de încredere de 17%.

Mircea Geoană şi-a anunţat intenţia de a candida în Dolj, iar surse din PSD spun că Ponta se va orienta către Gorj. Năstase se pare că va candida ca deputat în sectorul 2, iar intenţiile lui Diaconescu nu sunt cunoscute.

Meleşcanu, cel mai de încredere liberal

Un sfert din bucureşteni au multă şi foarte multă încredere în Teodor Meleşcanu. Dintre liderii PNL, pe locul doi în topul încrederii se află premierul Tăriceanu - cu 19%, urmat de ministrul transporturilor, Ludovic Orban - cu 18%. Crin Antonescu şi Bogdan Olteanu sunt la egalitate - cu 16%.

În condiţiile în care Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban şi Bogdan Olteanu vor candida pentru un fotoliu de parlamentar în sectorul 1, condus de liberalul Andrei Chiliman, lupta electorală va fi foarte strânsă pentru că procentele care îi diferenţiază pe liderii liberali sunt apropiate.

Stolojan, în faţa lui Blaga

Dintre figurile PDL, locuitorii capitalei acordă multă şi foarte multă încredere în proporţie de 47% lui Liviu Negoiţă.

În sectorul 3 şi-au anunţat intenţia de a candida pentru Senat Theodor Stolojan şi Vasile Blaga. Stolojan are parte de încrederea a 30% din respondenţi, iar Blaga - 29%. Elena Udrea, care ar candida pentru un loc de deputat în sectorul 6, are o cotă de încredere de 13%.

Date tehnice

Sondajul a fost realizat în perioada 30 iunie-8 iulie.

Eşantionul a fost proiectat pentru un volum de 1.150 de subiecţi cu vârste de peste 18 ani.

Eroarea medie de eşantionare este de +-3% pentru un nivel de încredere de 95%.

Sociologii precizează că sondajul a fost realizat prin autofinanţare.

Cercetarea a fost condusă de profesorul Marius Pieleanu.

Este primul sondaj de opinie de după alegerile locale.

Se profilează candidaţii pentru Cotroceni

Cercetarea Avangarde arată că dintre personalităţile PNL, cel mai potrivit pentru a candida la preşedinţia ţării este Ludovic Orban - 18%. Dintre personalităţile PSD, pe primul loc în preferinţele bucureştenilor se situează Adrian Năstase (17%), apoi Victor Ponta (16%) şi Cristian Diaconescu, cu 14%.

Întrebaţi ce politicieni PDL cred că ar fi cele mai potriviţi pentru a candida la funcţia de preşedinte, 34% l-au numit pe Traian Băsescu, 17% pe Liviu Negoiţă şi 11% pe Theodor Stolojan.

Dacă duminică ar avea loc alegeri prezidenţiale, finala s-ar da între Traian Băsescu, cu 37,1%, şi Sorin Oprescu - 15,5%. Destul de mulţi bucureşteni (8,2%) spun că nu vor vota.

Alegerile parlamentare ar fi câştigate de PDL. Astfel, dacă duminică s-ar organiza un tur de scrutin, PDL ar obţine 32%, PSD 22% şi PNL 16%. Sub 5% din preferinţele bucureştenilor se situează PNG - 4 procente - şi PRM, cu 3 procente.

La parlamentare nu vor vota 5% dintre repondenţi, iar 12% spun că încă nu s-au hotărât cui să acorde votul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite