Cum s-a sucit Băsescu în privinţa secuimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a declarat azi la postul public de radio că nu se numără printre politicienii care se sperie că ungurii îşi iau Harghita şi Covasna şi pleacă cu ea la Budapesta. În 2004, pe când candida la preşedinţie, Traian Băsescu avea un cu totul alt discurs, acuzându-l pe premierul de atunci, Adrian Năstase, că negociază cu Marko Bela Ţinutul Secuiesc.

"Eu nu sunt unul dintre politicienii care se sperie că îşi iau ungurii Harghita şi Covasna în spate şi le duc direct la Budapesta", a comentat azi preşedintele.

"Eu merg des în ungurime. Dacă îi întrebi, 99,9% din ei nu vor să plece din România. Vor însă să fie lăsaţi să trăiască aşa cum ştiu ei, e o solicitare legitimă", a continuat el, pe fondul discuţiilor cu UDMR privind reorganizarea administrativă.

De altfel, potrivit vicepremierului Marko Bela, PDL şi UDMR negociază un statut special pentru Harghita şi Covasna în interiorul celor opt megajudeţe.

În 2004, acelaşi Traian Băsescu îl acuza pe Adrian Năstase că negociază cu acelaşi Marko Bela "integritatea teritorială".

Între cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidenţiale din 2004, candidatul Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL - PD susţinea că are informaţii potrivit cărora Adrian Năstase s-ar fi deplasat la Târgu Mureş pentru a negocia autonomia Ţinutului Secuiesc în schimbul sprijinului UDMR pentru guvernarea PSD.

"Modul în care negociază acum Adrian Nastase cu Marko Bela este un atentat la integritatea teritorială şi un act de tradare naţională", declara Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite