Comisia de Statut a decis că angajarea rudelor aleşilor la Parlament nu e conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia comună privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor a decis într-o şedinţă din luna octombrie că "situaţia de conflict de interese nu poate fi reţinută în privinţa angajării personalului birourilor parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor, prin încheierea unui contract de muncă".

Comisia a dezbătut, în urma sesizărilor primite din partea grupului parlamentar UDMR precum şi a lui Ioan Cindrea, deputat PSD, şi a lui Stelica Iacob Strugaru-deputat PD-L, interpretarea art.38 alin.6 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor. Mai precis, udemeriştii, Cindrea şi Iacob Strungaru au cerut comisiei să se pronunţe dacă angajarea rudelor la cabinetele parlamentare reprezintă conflict de interese.

Kerekes Karoly (pe care ANI îl acuză de conflict de interese pentru că şi-a angajat fiul şi soţia la cabinet) este membru în comisia de Statut. El s-a revocat de la şedinţă, fiind înlocuit de Pal Arpad, desemnat de Grupul parlamentar UDMR. De remarcat că Arpad Pal a fost declarat şi el incompatibil de ANI deoarece a propus angajarea şi a avizat încheierea contractelor individuale de muncă privind angajarea fiicei sale, Katalin Pal.

Kerekes Karoly a fost însă invitat să participe la şedinţa Comisiei pentru a fi audiat. La audiere, Kerekes Karoly a menţionat că Agenţia Naţională de Integritate s-a autosesizat în legătură cu existenţa unui conflict de interese privind angajarea rudelor la birourile parlamentare din teritoriu, considerându-se astfel încălcate prevederile Legii nr.161/2003, privind prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
După dezbateri, comisia a hotărât că "situaţia de conflict de interese, nu poate fi reţinută în privinţa angajării personalului birourilor parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor, prin încheierea unui contract de muncă". Ei au argumentat că deoarece Legea nr. 96/2006, prin art. 38 pct. (6), nu prevede nici o interdicţie expresă, cu privire la personalul angajat pe baza unui contract de muncă pe durată determinată, ori prin contract civil, în cadrul propriului birou parlamentar din teritoriu, "se remarcă că alte organisme sau instituţii s-ar substitui legiuitorului, conducând la soluţii injuste sau la abuz".

Aleşii din comisia de statut au considerat că deoarece legea nu stabileşte interdicţia angajării rudelor, acest lucru nu poate fi considerat o ilegalitate. "Legea e clară, exprimând intenţia reală a legiuitorului care nu a impus nici o restricţie cu privire la calitatea personalului birourilor parlamentare ale deputaţilor si senatorilor. Unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă, aceasta semnificând că nu se poate adăuga, sau exclude, cazuri care n-au fost adăugate, sau excluse de legiuitorul însuşi. (...) Textul reclamă o interpretare ad litteram, neputând fi aduse argumente care să conducă la restrângerea sferei persoanelor ce se pot angaja", se arată în motivaţia parlamentarilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite