UPDATE Referendumul pentru Parlamentul unicameral va avea loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa a respins cererea de anulare a referendumului pentru Parlamentul unicameral şi pentru reducerea numărului de aleşi depusă de Agenţia de monitorizare a presei (AMP) şi de  Asociaţia Pro Democraţia (APD). Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile.

Avocatul celor două organizaţii guvernamentale, a susţinut, în faţa instanţei, că decretul prezidenţial prin care s-a decis organizarea referendumului ar trebui suspendat, deoarece este ilegal, deoarece şeful statului vrea doar aprobarea populaţiei pentru o decizie deja luată.

De asemenea, reprezentantul legal al celor două ONG-uri, a afirmat că şeful statului nu a făcut o campanie de informare a populaţiei asupra a ceea ce înseamnă un Parlament unicameral, ci, mai degrabă, a iniţiat o acţiune propagandistică, specifică statelor totalitare.

Un alt argument invocat de avocatul celor două ONG-uri a fost utilizarea în scopuri electorale a referendumului de către preşedintele Băsescu.

Consilierul de stat care a reprezentat Administraţia Prezidenţială în instanţă a spus că decretul a fost emis cu respectarea normelor legale şi a cerut respingerea cererii de suspendare a acestuia.

Reprezentanţii ONG-urilor au depus pe 11 noiembrie o cerere de suspendare a referendumului.

"În această dimineaţă (11 noiembrie - n.r.), am început două proceduri judiciare care să aducă în faţa justiţiei problema referendumului de la 22 noiembrie. Este vorba, în primul rând, de o plângere administrativă prealabilă pe care am depus-o în această dimineaţă la Palatul Cotroceni şi care este susţinută de cele două organizaţii (Agenţia pentru Monitorizarea Presei şi, respectiv, Pro Democraţia - n.r.). O plângere care pune în evidenţă o serie de iregularităţi cu privire la referendum. (...) Tot în această dimineaţă (11 noiembrie - n.r.) a fost depusă la Curtea de Apel Bucureşti, la Secţia a VIII-a - contencios administrativ, o cerere de suspendare a referendumului", a declarat cu acea ocazie preşedintele "Pro Democraţia", Cristian Pârvulescu.

Acesta a adăugat că se va merge la Strasbourg, pentru că este foarte important ca asemenea precedent să nu mai funcţioneze nici în România, nici în alte state europene.

"Am constatat că legislaţia europeană se referă la alegerile legislative, nu la alegerile prezidenţiale şi cred că un asemenea proces desfăşurat la Strasbourg va duce la lămurirea foarte multor situaţii. Noi ştim că există o serie de recomandări ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi ale Consiliului de la Veneţia cu privire la organizarea alegerilor. Această recomandare de bună practică nu a fost luată în considerare, dar, pe de altă parte, constatăm că sunt o serie de chestiuni juridice confuze pe care doar o instanţă le poate rezolva", a adăugat Pârvulescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite