Cine rămâne la guvernare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii politici calculează variantele pentru susţinerea unui nou Cabinet la Palatul Victoria. Adoptarea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Tăriceanu II nu ar reprezenta o

Liderii politici calculează variantele pentru susţinerea unui nou Cabinet la Palatul Victoria.

Adoptarea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Tăriceanu II nu ar reprezenta o dificultate în parlament, dacă PSD ajunge într-adevăr să-şi ducă la îndeplinire hotărârile anunţate după şedinţa de la Bran. Inamicii liberalilor, PD şi PLD, nu ar rata o asemenea ocazie care i-ar duce mai aproape de anticipate. Problemele apar în momentul configurării unei majorităţi care să susţină un nou Cabinet. Variantele sunt puţine şi toate prezintă dezavantaje pentru principalele partide parlamentare.

"Noi pornim de la premiza că PSD nu va depune nicio moţiune, iar anunţul lui Mircea Geoană este doar o formă de şantaj", a declarat, ieri, preşedintele PD, Emil Boc. Totuşi, în varianta pe care PD o consideră puţin probabilă, ca o moţiune de cenzură, depusă de PSD, să treacă de parlament, democraţii nu sunt interesaţi decât de alegeri anticipate. Potrivit lui Boc, PD nu va accepta alianţe cu niciun partid, pentru a forma un nou guvern, după o posibilă demitere a Cabinetului Tăriceanu.

Guvern PNL-PSD-UDMR

O altă variantă, puţin probabilă, este cooptarea PSD în actuala formulă guvernamentală. Scenariul are în vedere transferarea către social-democraţi a mai multor portofolii - în special a celor sociale - şi chiar a postului de vicepremier pentru Mircea Geoană. Liberalii au anunţat deja că nu vor ceda niciun minister pesediştilor şi că preferă să intre în anticipate şi să treacă în opoziţie dacă moţiunea de cenzură anunţată de PSD va fi adoptată de parlament.

Liderii PNL sunt conştienţi că asocierea oficială cu partidul lui Mircea Geoană ar însemna o scădere dramatică în sondajele de opinie. Nici UDMR nu agreează o astfel de soluţie. Liderul Uniunii, Marko Bela, a declarat ieri că PSD nu are decât două alternative - ori acordă susţinere actualului guvern până în 2008, ori deschid drumul anticipatelor, prin moţiune de cenzură.

"Nu cred într-o altă formulă, luând în considerare contextul politic. (…) Cred că ori mergem mai departe cu acest guvern minoritar, care poate fi modificat în ceea ce priveşte persoanele, portofoliile, ori vom ajungem la alegeri anticipate", a apreciat liderul Marko. El a dat de înţeles că este dispus să negocieze cu PSD condiţiile susţinerii Guvernului Tăriceanu, dar că nu crede într-o formulă de guvernare UDMR-PNL-PSD, cu un premier social-democrat.

Cabinet PSD cu susţinere parlamentară PD

Liderii PSD au declarat că acceptă intrarea la guvernare doar dacă Mircea Geoană va fi premier. Pentru a se ajunge la o asemenea situaţie, social-democraţii trebuie să ajungă la o înţelegere cu preşedintele Traian Băsescu - cel care propune primul-ministru în cazul demiterii Cabinetului în exerciţiu -, dar şi cu PD, de la care să obţină voturile necesare în parlament. Pediştii au precizat însă că sunt interesaţi doar de declanşarea alegerilor anticipate.

Guvern de tehnicieni

Preşedintele Traian Băsescu ar putea încerca o variantă de compromis în cazul adoptării moţiunii de cenzură a PSD, desemnând un apolitic pentru alcătuirea unui cabinet de tehnocraţi, cu potenţialul de a întruni sprijinul majorităţii formaţiunilor parlamentare.

Echipa Tăriceanu rămâne în funcţie

Cabinetul Tăriceanu II mai are o şansă să-şi ducă la bun sfârşit mandatul: respingerea moţiunii. O astfel de variantă se poate întâmpla dacă social-democraţii aleg să nu-şi susţină propria moţiune, de teama anticipatelor, sau dacă PD decide să dea un vot de încredere guvernului liberalo-udemerist.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite