PSD vrea renumărarea voturilor din străinătate la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean, senator PSD
Titus Corlăţean, senator PSD

Partidul Social Democrat cere Biroului Electoral Central (BEC) să dea curs solicitării Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate ca renumărarea voturilor înregistrate în diaspora să se facă la Bucureşti, pentru o mai multă transparenţă.

"În situaţia dată, extrem de tensionată şi când, iată, apar probe tot mai evidente privind frauda electorală comisă de PDL inclusiv, sau poate mai ales în secţiile de votare din străinătate, apare tot mai clară şi necesară o procedură transparentă de renumărare a voturilor, de verificare a proceselor verbale, a codurilor numerice personale. Iată de ce decizia pe care ieri Biroul Electoral al secţiilor de votare din străinătate mi se pare extrem de importantă şi aş spune pe scurt că procedura de renumărare trebuie să aibă loc la sediul Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate, aici la Bucureşti, în România, şi nu în secţiile din străinătate", a subliniat miercuri senatorul PSD, Titus Corlăţean.

Reprezentanţii Partidului Democrat Liberal s-a pronunţat împotriva renumărăriui acestor voturi la Bucureşti.

"Biroul Electoral pentru secţiile de votare din străinătate a luat deja o primă decizie privind renumărarea voturilor în secţia 114 de la Bologna, acolo unde şi presa dar şi reprezentanţii noştri semnalaseră o serie de elemente care conduc spre ideea de fraudare. Este extrem de interesant însă faptul că tot ieri MAE, prin secretarul de stat Eugen Tomac, a transmis o infogramă circulară către misiunile şi oficiile consulare româneşti din străinătate care spune foarte clar, deşi Biroul Electoral al secţiilor devotare din străinătate a luat o anumită decizie, <nu transmiteţi buletinele de vot, buletinele de vot nule, nici contestaţiile, nici tabelele cu codurile numerice personale, şi nici declaraţiile pe proprie răspundere, păstraţi-le acolo în secţiile de votare din străinătate şi vă transmitem noi ulterior instrucţiuni suplimentare>", a mai precizat social-democratul.

"Eu mă adresez şi domnului ministru Predoiu, care ieri făcea apologia procesului electoral organizat de o manieră transparentă şi corectă de MAE, domnul ministru Predoiu de altfel nu a dat ieri răspuns la o serie de întrebări absolut corecte, cum a fost posibil ca foarte multe secţii de votare din străinătate să fie organizate în afara sediilor misiunilor diplomatice, în holurile hotelurilor, în săli de cinematograf în săli de sport sau direct la domiciliul unor asociaţii afiliate la PDL. Nu a dat răspuns nici la întrebarea de ce nu au fost monitorizate cu cameră video voturile mai ales în secţiile dinafara misiunilor diplomatice. Domnul ministru Predoiu are obligaţia de transparenţă, în numele MAE, de a da curs acestei solicitării a Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate ca renumărarea voturilor, verificarea modului în care s-a votat şi a voturilor declarate nule şi a proceselor verbale să se facă aici, la Bucureşti, la sediul Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate", a pledat Titus Corlăţean.

Corlăţean a ridicat şi problema titlurilor de călătorie eliberate de Ministerul Afacerilor Externe în ultima perioadă, precizând că a adresat Ministrului solicitarea de a preciza urgent câte titluri de călătorie au fost eliberate în ultimele 30 de zile înainte de turul I şi înainte de turul II de către Ambasadele şi Consulatele României din străinătate, în special în Republica Moldova, în Italia, în Spania şi în alte zone unde s-a votat masiv.

"Din estimările şi informaţiile pe care eu le deţin în acest moment numai în Republica Moldova în ultimele săptămâni au fostv eliberate 1.500 de titluri de călătorie, oameni care au votat sau au putut să voteze la aceste alegeri. Mai mult sunt titluri de călătorie cu perioadă de valabilitate mai mare de 30 de zile", a spus Corlăţean.

Corlăţean a insistat asupra verificării voturilor înregistrate în străinătate, precizând că aceasta este şi una dintre cerinţele din contestaţia înaintată de PSD Curţii Constituţionale, căruia speră că i se va da curs.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite