Românii ar vota introducerea pedeapsei cu moartea şi retragerea cetăţeniei pentru cei care comit infracţiuni în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă mâine ar fi organizat un referendum, o majoritate covârşitoare dintre români ar opta pentru introducerea pedepsei cu moartea şi retragerea cetăţeniei ţiganilor celor care comit infracţiuni în străinătate sau a celor care susţin autonomia Ţinutului Secuiesc, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia ProDemocraţia (APD).

Conform cercetării realizate de APD, 91% dintre români susţin introducerea pedepsei cu moartea. Pentru pedepsirea penală a celor care critică religia ortodoxă ar vota 88 la sută dintre români, în vreme ce 89 la sută dintre cetăţeni ar opta pentru retragerea cetăţeniei celor care cer autonomia Ţinutului Secuiesc. Circa 94% dintre români ar vota şi pentru ridicarea cetăţeniei romilor care comit infracţiuni în străinătate

"Propunerea de teme ce contravin valorilor majorităţii - români, ortodocşi - stârneşte patimi justiţiare în rândul acestora şi predispune la luarea de decizii ce pot încălca drepturi ale omului, precum acela la liberă exprimare, de exemplu", a spus liderul APD, Cristian Pârvulescu, în deschiderea unei dezbateri pe tema reformei sistemului constituţional prin mijloace precum referendumurile la nivel naţional.

Studiul realizat de Pro Democraţia a avut drept scop aflarea modului în care votul la un referendum ar putea fi influenţat de o retorică justiţiară şi ar putea genera, în final, efecte nedemocratice în societate, prin luarea unor decizii care să încalce drepturile omului.

Studiul prezentat luni a fost realizat de CCSB, la cererea APD. Metoda de sondare folosită a fost aceea a interviurilor telefonice, care s-au desfăşurat în perioada 24-27 martie 2010.

Eşantionul folosit, cuprinzând 1.060 de persoane, a fost unul reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României. Studiul are un grad maxim de eroare de plus sau minus 3,1 la sută, informează Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite