11 prezidentiabili si 57 de formatiuni politice participa la batalia electorala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri a fost ultima zi pentru depunerea candidaturilor la Presedintie si Parlament. Anul acesta, aspirantii la cea mai inalta functie in stat, validati de Biroul Electoral Central, pot alcatui o

Ieri a fost ultima zi pentru depunerea candidaturilor la Presedintie si Parlament. Anul acesta, aspirantii la cea mai inalta functie in stat, validati de Biroul Electoral Central, pot alcatui o echipa de fotbal, fara rezerve. Buletinul de vot pentru prezidentiale va contine 11 nume, pozitionate in ordinea inscrierii candidaturii: 1. Adrian Nastase (PSD+PUR), 2. Traian Basescu (PNL-PD), 3. Corneliu Vadim Tudor (PRM), 4. Dinu Gheorghe (independent), 5. Gigi Becali (PNG), 6. Marko Bela (UDMR), 7. Marian Milut (AP), 8. Raj Tunaru (Partidul Tineretului Democrat), 9. Petre Roman (Partidul Forta Democrata), 10. Ovidiu Tudorici (URR) si 11. Gheorghe Ciuhandu (PNTCD). Buletinele pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului vor cuprinde, in principiu, 53 de semne electorale. Dintre acestea, 21 sunt ale unor partide politice legal inscrise la Tribunalul Bucuresti (18) si trei ale aliantelor politice si electorale (Alianta D.A. PNL-PD, Uniunea PSD+PUR si alianta dintre Partidul Pensionarilor si cel al Reconstructiei Romaniei), 29 ale organizatiilor reprezentand minoritatile nationale (19 parlamentare si 10 care aspira la un loc de deputat) si trei ale unor candidati independenti. Cei din urma, insa, erau inca asteptati, ieri dupa-amiaza, cu listele de semnaturi pentru sustinerea candidaturii, in caz de neprezentare pana la ora 0,00 de astazi, ei nemaiputand participa la alegeri. Sapte partide cu actele in regula la tribunal nu vor avea semn electoral, dar au posibilitatea sa ocupe spatiu pe buletine cu un patrulater gol. Ordinea pe buletinele pentru parlamentare va fi stabilita prin tragere la sorti, lista fiind impartita in trei categorii, in functie de importanta actorilor politici: partidele parlamentare, trase la sorti de catre Biroul Electoral Central, ordinea astfel rezultata, valabila in toate circumscriptiile judetene, partidele si formatiunile neparlamentare, ale caror pozitii pe buletin vor fi stabilite, tot la noroc, dar de birourile electorale din teritoriu, si candidatii independenti. Potrivit unei decizii a BEC de ieri, candidatii pot renunta la cursa electorala prin declaratie scrisa, semnata si depusa pana la data de 13 noiembrie, termenul-limita prevazut pentru solutionarea in instanta a contestatiilor formulate la candidaturi.
"Candidati" cu idei originale vin la BEC si pe ultima suta de metri
Inventatorul "biberonului cu mai multe orificii" vrea sa fie la "Parlament sau la Presedintie, unde o fi, pentru popor"
Sirul cererilor bizare de candidatura la Presedintie a continuat la Biroul Electoral Central si vineri, in ultima zi legala, cand, pentru sefia statului, a venit sa se inscrie inventatorul biberonului cu mai multe orificii sau un barbat care promite metrou in toata tara. Teleormaneanul Ion Bancau s-a intors la BEC dupa ce a mai facut o incercare zilele trecute. De data aceasta, a gasit solutia castigatoare: promite ca va instala metrou in toata tara. Ce va face daca va castiga alegerile: va ceda puterea Regelui Mihai. Bancau a facut chiar si lista viitorului guvern, pe care spera sa il conduca si pe care apar nume grele: Radu Vasile la Externe, H.R. Patapievici la Cultura, Gabi Vranceanu-Firea - purtator de cuvant. Constient ca nu are sanse, el spune ca se multumeste si cu un loc de senator, declarandu-se convins ca, din aceasta postura, ar rezolva problema Finantelor. "Sunt taticul, un fel de dictator, dar nu comunist", se autocaracterizeaza el. Gheorghe Bibescu spune ca este publicist-comentator si autor de carti. "In 2001, am candidat la Presedintia Uniunii Scriitorilor si am spus ca e un exercitiu pentru candidatura la Presedintie", afirma el. Nu are nici o semnatura, dar e sigur ca va castiga, intrucat mizeaza pe 18 milioane voturi. "Voi face mai multe lucruri ca presedinte, dar... stati putin sa-mi trag nasul", continua Bibescu. Dupa ce isi rezolva problema si se plange ca ar fuma o tigara, el continua: "In eventualitatea ca voi castiga... si sunt aproape sigur ca voi fi presedinte, voi eradica coruptia". Inca un posibil candidat soseste la BEC, insa fara a fi prea sigur de tinta. "Pentru Presedintie sau Parlament, unde o fi, pentru popor", spune Ion Carnu. Isi etaleaza medaliile si diplomele de inventator, prinse cu scotch. "Sa fiu de folos tarii", zice Carnu. Inca se gandeste care vor fi primele masuri pe care le va lua de la Cotroceni, dar, pana atunci, isi aduce aminte ca a avut multe idei "de geniu": sa inventeze biberonul cu mai multe orificii, un motor cu combustie interna, acordeonul-orchestra si o metoda de scoatere a epavei navei Rostock din Dunare. Ca si ceilalti, insa, "multiinventatorul de talie internationala" - cum se prezinta, nu are semnaturi pentru a candida.
Taranistul Ciuhandru s-a inscris ultimul la BEC, ca sa fie, dupa alegeri, cel dintai
Gheorghe Ciuhandu, presedintele PNTCD, si-a depus, ieri, candidatura pentru presedintia tarii. La Biroul Electoral Central, el a fost insotit de un deputat al Partidului Popular European (PPE), Maria Martens, si de un alai de taranisti in urma carora rula microbuzul cu cele 221 de mii de semnaturi. Liderul taranist este superstitios. "Mi-am depus ultimul candidatura pentru ca asa am facut si cand am candidat la Primaria Timisoarei si am castigat". El candideaza din datorie morala fata de timisoreni si fata de PNTCD. Atuurile sale sunt competenta si corectitudinea dovedite in cei opt ani de cand este primarul Timisoarei.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite