VIDEO Cum i-a furat președintele Băsescu gloria ministrului de Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictul dintre președintele Traian Băsescu și ministrul de Externe al cabinetului Ponta, Andrei Marga, nu mai este un secret. Traian Băsescu i-a făcut cu degetul ministrului în văzul lumii, chiar în ziua învestiturii sale, pentru comparația cu Mussolini pe care Marga și-a permis-o în cadrul audiențelor sale la Comisia specială a Parlamentului.

Și mai cunoscută este disputa dintre premier și președintele statului asupra responsabilului pe politica externă. Dacă Ponta crede că este îndreptățit să meargă la Consiliul Europei, același drept și-l dispută și președintele Băsescu. Amândoi invocă Legea fundamamentală care are, se pare, formulări ambigue, ce lasă loc interpretării.

Citește și: Băsescu, la Chicago: "Şeful politicii externe a statului român este şeful statului român"

În această dispută, ministrul de Externe, Andrei Marga, se situează de-a dreapta celui care l-a învestit și, evident, contra președintelui Băsescu. În cadrul vizitei pe care șeful statului și ministrul de Externe au efectuat-o la Chicago, cu ocazia Summitului NATO, președintele Traian Băsescu a reușit să deturneze atenția publicului de la discursul ministrului de Externe, după ce el însuși a reușit să lanseze atacuri la adresa ministrului de la același pupitru.

Citește și: Preşedintele, dezamăgit de miniştrii din actualul guvern, dar şi de cei din fostul executiv

„Șeful politicii externe a statului român este șeful statului", a ținut președintele să tranșeze problema în fața comunității românești din Chicago. După aceea, dorind să îi adreseze o întrebare ministrului de Externe, i s-a răspuns că Andrei Marga este la bufet. „E la sarmale", a fost replica promptă, plină de haz, pe care și-o vor aminti românii din America.

image

Click aici pentru fotogalerie

În timpul discursului lui Marga, Băsescu se pozează cu copiii

În timpul discursului ministrului de Externe, momentul în care acesta ar fi lămurit anumite probleme și întrebări privind mersul lucrurilor în țara de baștină a celor adunați acolo, Traian Băsescu a fost subit fermecat de unul dintre copiii din public. Acesta a chemat băiețelul mai aproape pentru a se fotografia cu el, creând o rupere în atenția publicului pentru discursul lui Marga. Rând pe rând copiii s-au perindat prin fața președintelui, pentru a duce acasă un suvenit, astfel că vorbele ministrului de Externe despre reformele și planurile cabinetului său au devenit un șuier deranjant de la activitatea principală, aceea a sesiunii de fotografie.

Președintele Traian Băsescu nu manipulează, ci umilește din instinct

În viziunea lui Cristian Iftode (lector la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București), președintele Băsescu nu folosește o tehnică de manipulare, deci „nu apelează la un procedeu subtil de influențare a opiniei publice", ci acționează pur și simplu din „instinct".

În cazul de faţă însă, mi se pare că preşedintele Băsescu acţionează nu pe baza vreunei „tehnici", ci din instinct, încercând fără vreo subtilitate diplomatică să-şi umilească „partenerul", să facă manifest un anumit raport de forţe între domnia sa şi noul ministru de Externe.

Mai întâi, limbajul trupului şi modul în care priveşte într-o parte sunt menite să indice plicitiseala şi dispreţul făţiş pentru vorbitor; această atitudine devine lipsită de echivoc în momentul în care, încălcând orice uzanţă diplomatică, abordează un copil din public, jovial, coborând de pe podium pentru poze neoficiale.

Iar ca totul să fie clar, punctează, revenind la microfon: „eu sunt eficient, nu pierd vremea", tip de afirmaţie care în mintea oricui este continuată cu un: „nu ca alţii".

Pe scurt, din punct de vedere comunicaţional, reproşul  pe care l-aș face Preşedintelui este că a stricat  efectul printr-o supralicitare şi printr-un abuz de mijloace, ceea ce mă face să cred că a fost ceva nepremedidat, ca în atâtea alte situaţii care l-au avut drept protagonist. Din punct de vedere moral şi uman, aş fi însă cu mult mai dur: o grosolănie care nu-şi avea locul într-un asemenea context.", a explicat Iftode.


Cristian Iftode este, de asemenea, cadru didactic asociat la masterul Tehnici Diplomatice organizat de Facultatea de Istorie din cadrul Universității București

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite