Preşedintele Poloniei şi-a început vizita oficială în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, şi omologul său, Traian Băsescu
Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, şi omologul său, Traian Băsescu

Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, şi-a început vizita oficială în România, programată pentru zilele de 25 şi 26 octombrie, cu o reuniune cu şeful statului român, Traian Băsescu, la Cotroceni.

Preşedintele Poloniei a fost întâmpinat de delegaţia română din care fac parte ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi consilierii prezidenţiali Anca Ilinoiu şi Iulian Fota. Ceremonia oficială de primire s-a desfăşurat pe Platoul Marinescu al Palatului Cotroceni şi a inclus intonarea celor două imnuri de stat şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare.

Citeşte şi: Komorowski, noul preşedinte polonez

Cei doi şefi de stat au susţinut convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri cu delegaţiile oficiale şi de declaraţii de presă. Bronislaw Komorowski va participa apoi la un dejun oficial oferit de către şeful statului român, iar, după ora 15.00, se va întâlni şi cu premierul Emil Boc, potrivit Antena3.

Potrivit unui comunicat transmis de Administraţia prezidenţială, dialogul celor doi şefi de stat va fi axat pe dezvoltarea cooperării bilaterale, în contextul relaţiilor directe şi în cadrul Uniunii Europene şi NATO. Totodată, cu prilejul vizitei oficiale a preşedintelui Bronisław Komorowski, va fi semnat Planul de acţiune din cadrul Parteneriatului strategic româno-polon.

Preşedintele polonez a venit în România împreună cu soţia sa Ana, care va vizita Muzeul Cotroceni şi o mănăstire din Bucureşti, alături de soţia şefului statului român, Maria Băsescu.

Liberalul Bronislaw Komorowski, în vârstă de 58 de ani, a preluat, în 6 august, funcţia de preşedinte al Poloniei, informează Mediafax. Komorowski a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, de la 4 iulie, cu 53,01% din voturi, învingându-l pe rivalul său conservator Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie. Alegerile au fost organizate în urma accidentului aviatic de la Smolenks de la 10 aprilie care s-a soldat cu moartea preşedintelui Lech Kaczynski.

Născut la 4 aprilie 1952, Bronisław Komorowski este fiul contelului Leon Komorow, a cărui familiei provenea din nordul Lituaniei. În anii '80, în timpul regimului comunist, el a avut un rol important în rândul opoziţiei democrate a ţării şi a fost interogat pentru activităţile sale, în baza legii marţiale impuse în 1981. El a apărut pe scena politică după căderea comunismului în 1989. În anii '90, a ocupat, în trei guverne succesive, postul de ministru adjunct al Apărării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite