Azi în presă - Raportul de guvernare prezentat de Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul a prezentat, ieri, un bilanţ al guvernării în care a subliniat realizările Executivului şi a evitat să prezinte şi neajunsurile. Dacă cei din PNL au văzut doar partea plină a

Premierul a prezentat, ieri, un bilanţ al guvernării în care a subliniat realizările Executivului şi a evitat să prezinte şi neajunsurile. Dacă cei din PNL au văzut doar partea plină a paharului, cei de la PSD consideră că realizările, pe care nu le poate contesta nimeni, sunt de fapt meritul lor, că au fost vigilenţi şi au practicat chiar şi "şantajul politic" pentru binele naţiunii. PD-ul, devenit pe parcurs PD-L, s-a axat în comentarii doar pe greşeli şi a calificat irevocabil raportul de guvernare Tăriceanu: "un bilanţ al ineficienţei şi proastei guvernări".

Evenimentul Zilei trage linia după calcule şi anuntă: Tăriceanu a adunat cu dreapta şi a cheltuit cu stânga. Creşterea economică, majorarea pensiilor şi a salariilor sunt principalele motive de laudă a guvernului Tăriceanu. Specialiştii au o părere diametral opusă: creşterea economică ascunde vulnerabilităţi, Fondul Proprietatea nu este încă listat, politica energetică este slabă, iar dezvoltarea infrastructurii este un eşec răsunător.

Cabinetul Tăriceanu, cel mai de stânga guvern de dreapta, scrie Cotidianul. Bilanţul guvernului liberal al lui Tăriceanu, din care n-au lipsit majorarea pensiilor şi a salariilor, reducerea până spre zero a şomajului sau pacea socială, este plin de realizări caracteristice mai degrabă unui guvern de stânga. Dintre cele 930 de angajamente asumate prin programul de guvernare, 95% au fost realizate în mai puţin de patru ani, a spus Tăriceanu. Ceea ce primul-ministru a trecut sub tăcere în bilanţul guvernării a fost menţiunea că mulţi dintre membrii cabinetelor sale au în momentul de faţă dosare penale, adaugă Cotidianul care face un bilanţ amănunţit pe această temă.

Gândul reclamă "trocul" dintre PSD şi PNL: Grăbind majorarea cu o lună, Geoană şi Tăriceanu îşi împart frăţeşte pomana electorală a pensiilor. Calculele lui Tăriceanu, confirmate de consultanţii politici, au fost că beneficiile creşterii pensiilor vor fi contabilizate de PNL, aşa cum s-a întâmplat şi la alegerile locale. În plus, previzibila cădere a Guvernului, în cazul unei moţiuni de cenzură, ar avea efecte de imagine puternic negative asupra şefului Executivului. După negocierile mimate la Palatul Victoria, cel care a ieşit public să dea veştile bune pentru pensionari şi profesori a fost Mircea Geoană.

Acelaşi "troc politic" este denunţat şi de Gardianul: Înţelegerea PSD-PNL a omorât moţiunea pe educaţie a PD-L. Democrat-liberalii n-au avut norocul celor de la PSD şi n-au reuşit să-şi treacă moţiunea simplă pe tema educaţiei, deşi cu o seara în urmă o iniţiativă similară a social-democraţilor trecuse cu brio de Camera Deputaţilor. Moţiunea PD-L nu a putut contabiliza voturile necesare, pentru că oamenii lui Geoană s-au înţeles peste noapte cu premierul Tăriceanu.

Pe acelaşi ton anunţă şi România Liberă că Tăriceanu şi Geoană au bătul palma pentru devansarea pensiilor: Poştaşii electorali aduc pensia mărită prin şantaj. PSD renunţă la moţiuni, inclusiv de cenzură, Guvernul devansează majorarea pensiilor. "PNL a dovedit că este un partid al acţiunii politice pozitive şi constructive; suntem un partid al dialogului, şi nu al circului politic", a subliniat premierul. Eliberat de stresul moţiunilor, el a prezentat ieri, extrem de degajat, raportul întregii guvernări Tăriceanu, fără nici o referire la meritele miniştrilor PD din primul cabinet.

Pe acelaşi subiect, citiţi în Adevărul:
Salvarea Guvernului, un miliard de lei

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite