Dilema liberalilor: vot pe liste sau candidaturi individuale pentru noua conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresul Extraordinar al liberalilor, în urma căruia va fi ales un nou preşedinte din cei cei trei candidaţi, Crin Antonescu, Ludovic Orban şi Viorel Cataramă, a început astăzi la Palatul Parlamentului.

Delegaţii stabilesc în prima zi a reuniunii modalitatea de alegere a noii conduceri. Preşedintele Crin Antonescu este adeptul votului pe moţiuni, în timp ce contracandidaţii săi, Ludovic Orban şi Viorel Cataramă susţin candidaturile individuale.

Deşi majoritatea participanţilor vorbea despre victoria asigurată a lui Antonescu, prima zi a Congresului a fost dominată de încercările fiecăruia dintre cei trei candidaţi şi ale susţinătorilor acestora de a convinge audienţa de avantajele sistemului de vot promovat şi ale programului lor politic.

Speranţe pentru lista lui Antonescu

Chiar dacă lista lui Antonescu „încă nu se limpezise”, lideri ai PNL din teritoriu sperau la  nume noi în forma finală a acesteia. Lista vehiculată în presă cuprinde nume precum Norica Nicolai, Varujan Vosganian şi Relu Fenechiu. „Aşteptăm totuşi o surpriză în lista cu care Antonescu o să se preyinte mâine la Congres. Noi îl susţinem dar sperăm ca şi oamenii noştri de valoare din teritoriu să se regăsescă printre cele 3-4 locuri care nu au fost bătute încă în cuie”, ne-a declarat un lider din teritoriu. De partea cealaltă, susţinătorii lui Ludovic Orban spun că s-au săturat de pretenţiile liberalilor cu state vechi în partid şi de „sforile trase de Feechiu şi oamenii lui”. Aceştia l-au aplaudat frenetic pe Orban în momentul în care acesta a vorbit de democraţia din partid şi de devotamentul său faţă de PNL.

Orban, aşteptat să se retragă

Dacă votul pe moţiuni va trece de Congres, surse din PNL susţin că Orban ar putea să-şi anunţe retragerea din cursă mâine, chiar înainte de începerea votului pentru şefia partidului. Susţinătorii lui Orban susţin însă că adoptarea votului pe moţiuni depinde şi de modul cum se va face alegerea – la vedere sau secret. „Antonesccu vrea vot la vedere iar cei din teritoriu se tem . Dacă se voteayă secret ar trebui să aibă emoţii”, susţine Gabriel Berca, lider al PNL Bacău.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite