Mai multe plimbări în străinătate pentru parlamentarii din diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii şi senatorii aleşi de românii din afara graniţelor vor putea pleca, pe banii Parlamentului, cel puţin o dată pe lună în colegiile în care au fost aleşi. Propunerea a fost făcută de Comisia pentru Statutul deputaţilor şi senatorilor. Până acum parlamentarii de diaspora aveau dreptul la doar o deplasare pe lună, decontată parţial.

Deputatul de diaspora Mircea Lubanovici a trimis la Comisia pentru Statutul deputaţilor şi senatorilor o iniţiativă legislativă prin care propune ca toate cheltuielile  legate de deplasările în colegii ale parlamentarilor aleşi peste hotare să fie suportate integral de la buget. În prezent, aceste cheltuieli sunt decontate parţial.

În urma dezbaterilor din Comisie, proiectul lui Lubanovici a devenit însă şi mai favorabil parlamentarilor de diaspora. Astfel, în textul proiectului s-a strecurat o prevedere potrivit căreia parlamentarilor de diaspora se pot deplasa „cel puţin” o dată pe lună în colegii, în timp ce în prezent au dreptul la o singură deplasare. „Este o eroare de redactare...nu e vorba de cel puţin o dată pe lună, ci de o dată pe lună”, a susţinut preşedintele Comisiei pentru Statut, senatorul Gheorghe Bîrlea.

Numai că „această eroare de redactare” apare în scrisoarea pe care Comisia a trimis-o Biroului Permanent al Camerei. În document se solicită negru pe alb Biroul Permanment al Camerei să ceară chestorilor „un punct de vedere cu privire la necesitatea ca cei şase parlamentari să beneficieze de diurnă, chetuieli de cazare şi transport gratuit cel puţin o dată pe lună”. Ceea ce ar însemna că parlamentarii cu pricina ar putea pleca de mai multe ori pe lună în colegiile din străinătate, iar toate aceste deplasări vor fi făcute pe banii Camerei. În acelaşi document,parlamentarii de diaspora se plâng că „trebuie să suporte pe cont propriu aceste cheltuieli, care nu sunt deloc mici”.

Scrisoarea Comisiei pentru Statutul senatorilor şi deputaţilor a fost trimisă chestorilor Camerei, (răspunzători de buna desfăşurare a activităţii parlamentarilor), urmând ca aceştia „să fixeze o sumă pentru aceste deplasări”, după cum a precizat secretarul Camerei, Nicolae Mircovici.

Nu toţi parlamentarii aleşi peste graniţă vor să se ducă mai des în colegii. „Cred că o deplasare pe lună, aşa cum este acum e absolut suficient. Noi îi reprezentăm pe alegătorii noştri şi aici, în ţară, şi trebuie să fim prezenţi la lucrările Parlamentului”, a declarat deputatul de diaspora Iosif Koto. Wiliam Brânză, un alt deputat ales în străinătate, propune ca parlamentarii aleşi în colegii din Europa să aibă dreptul la două deplasări pe lună, iar cei din restul colegiilor la una singură. „În privinţa cheltuielilor, cred că trebuie stabilite nişte plafoane foarte clare, atât în privinţa transportului, cât şi în ceea ce priveşte cazarea şi ar trebui să se introducă şi un număr de minute plătite pentru convorbirile în roaming”, a mai spus Brânză.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite