Care sunt pașii suspendării lui Băsescu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă USL va pune în aplicare amenințarea de suspendare a președintelui, ar fi pentru a doua oară când Traian Băsescu s-ar confrunta cu o astfel de situație. În mai 2007, Traian Băsescu a fost suspendat, însă reconfirmat în funcție la referendum.

Inițiatorii suspendării trebuie să depună concomitent o cerere la Birourile Permanente ale celor două Camere, în care ar trebui explicate faptele de încălcare gravă a Constituției care i se impută președintelui,

Propunerea de suspendare este trimisă la Curtea Constituțională, care dă un aviz consultativ, de care Parlamentul poate să nu țină seamă. În termen de 24 de ore de la primirea avizului Curţii, Senatul şi Camera supun la vot în şedinţă comună propunerea de suspendare, care se aprobă prin vot secret, cu bile, cu majoritatea opţiunilor parlamentarilor.

Președintele va participa la ședința comună pentru a-și spune punctul de vedere. În termen de 48 de ore de la votul Parlamentului, hotărârea de suspendare este trimisă președintelui țării.

Peste 30 de zile este organizat referendumul de demitere a președintelui.

Potrivit legii în vigoare, şeful statului este demis dacă la referendum participă jumatate plus unu din numărul total de alegători şi dacă aceeaşi majoritate votează în favoarea demiterii. În acest moment, la Parlament se află o propunere a USL de simplificare a procedurii de demitere a preşedintelui.

Legea, care propune ca președintele să poată fi demis cu votul majorității voturilor valabil exprimare la referendum, a fost aprobată de Comisia juridică din Senat.

Președintele Comisiei, senatorul Toni Greblă (PSD), a declarat că inițiativa legislativă a întrunit acordul majorității membrilor comisiei fiind realizată o „reparație" a Legii referendumului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite