13 partide şi Tokes, în cursa pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înscrierea pentru alegerile europene s-a încheiat. Şase formaţiuni parlamentare, şapte neparlamentare, plus independentul Laszlo Tokes concurează pentru Legislativul comunitar Termenul

Înscrierea pentru alegerile europene s-a încheiat. Şase formaţiuni parlamentare, şapte neparlamentare, plus independentul Laszlo Tokes concurează pentru Legislativul comunitar

Termenul pentru depunerea candidaturilor la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie a expirat miercuri, la ora 24.00. Toate partidele reprezentate în Legislativul de la Bucureşti şi-au înregistrat listele la Biroul Electoral Central.

Alături de PD, PNL, PSD, PRM, UDMR şi PC vor mai concura, pentru cele 35 de mandate ce revin României în Parlamentul European, şi PNŢCD, PNG, PLD, PIN, Partidul Alianţa Socialistă, Partidul Verde, Partida Romilor "Pro-Europa" şi independentul Laszlo (Ladislau) Tokes.

Biroul Electoral Central a validat, ieri, candidaturile la alegerile pentru Parlamentul European. Partidele din primul eşalon politic şi‑au depus listele, campania electorală urmând să înceapă la 26 octombrie.

Singurele formaţiuni care au înregistrat mai puţin de 45 de candidaţi (35 de "titulari" plus zece "supleanţi") sunt Partidul Iniţiativa Naţională a lui Cozmin Guşă (35) şi Partida Romilor "Pro-Europa" (20).

Preşedintele BEC, judecătorul Gheorghe Florea, a arătat că în cazul candidaţilor ce figurează pe liste de partid trebuie îndeplinită condiţia numărului minim de susţinători, respectiv 200.000. În ceea ce-i priveşte pe independenţi, pragul minim este de 100.000 de semnături de susţinere. Toţi aspiranţii la statutul de europarlamentar au depus o declaraţie de acceptare a candidaturii, o declaraţie pe proprie răspundere că nu au făcut poliţie politică şi o declaraţie de avere.

Ce urmează

Termenul-limită pentru contestarea candidaturilor este 16 octombrie. După soluţionarea eventualelor contestaţii, în termen de 45 de zile, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative se va ocupa de tipărirea buletinelor de vot.

La 17 octombrie va fi stabilită ordinea candidaţilor pe buletinele de vot. Secţiile de votare vor fi înfiinţate la 15 noiembrie, iar pe 24 vor fi predate buletinele de vot preşedinţilor acestora.

Românii îşi vor desemna, la alegerile pentru Parlamentul European, reprezentanţii în Legislativul comunitar, aceştia urmând să-şi exercite mandatul timp de doi ani. În anul 2009 se va organiza un nou scrutin europarlamentar.

Cum se va desfăşura scrutinul

-alegerile pentru PE sunt organizate la nivel naţional, într-o singură circumscripţie

-pragul electoral pentru accederea în Legislativul comunitar este de cinci la sută din voturi, situaţie în care partidul respectiv obţine două mandate din 35

-cetăţenii care nu vor vota în circumscripţia electorală la care sunt arondaţi vor fi trecuţi pe liste electorale suplimentare, după completarea unei declaraţii pe proprie răspundere

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite