"Prea mulţi parlamentari pentru diaspora"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, crede că şase parlamentari sunt suficienţi pentru promovarea intereselor românilor din străinătate, în condiţiile în care "prea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, crede că şase parlamentari sunt suficienţi pentru promovarea intereselor românilor din străinătate, în condiţiile în care "prea puţini dintre ei îşi exprimă dreptul la vot"

Reprezentanţii partidelor politice au opinii diferite despre norma de reprezentare de şase parlamentari, stabilită pentru românii din diaspora.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat că România este singura ţară din lume care asigură reprezentare parlamentară pentru cetăţenii din diaspora. "Din câte ştiu, în nicio altă ţară nu funcţionează o astfel de prevedere legală. Este un alt exemplu de discriminare pozitivă, aşa cum e şi cazul reprezentării minorităţilor naţionale în parlament", a spus Olteanu.

Reprezentantul PNL a precizat că norma de reprezentare de şase parlamentari pentru românii de peste hotare a fost stabilită pe baza datelor privind prezenţa acestora la vot. "Nici măcar la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu n-au venit la urne mai mult de 60.000 de români din străinătate.

Având în vedere norma de reprezentare stabilită pentru cetăţenii din ţară, observăm că cei din diaspora sunt chiar suprareprezentaţi".

Potrivit lui Olteanu, partidele politice, cu excepţia PRM, au fost de acord cu acest barem încă din momentul în care Asociaţia Pro Democraţia a organizat consultări pe marginea legii votului uninominal. "Este o încercare, un experiment. Vom vedea cum funcţionează.

Dacă ni se pare că românii din diaspora sunt subreprezentaţi, la următoarele alegeri putem mări numărul, dacă observăm că nu îi interesează, putem anula această prevedere", a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Geoană: Un pas în direcţia bună

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, consideră că numărul este restrâns, însă declară că măsura de a acorda mandate de parlamentari care să reprezinte diaspora este un pas "în direcţia bună". "Numărul este foarte restrâns. Este mult prea redus, cel puţin pentru comunitatea română din Europa.

Cred că este un pas în direcţia bună şi ne-am putea gândi la o reprezentare mai puternică în legislatura viitoare", a spus liderul PSD. Întrebat de ce un sistem de vot electronic sau prin corespondenţă nu a fost implementat în România, Mircea Geoană a menţionat rata mică de penetrabilitate a internetului în ţară, de circa 25%.

Stolojan: "Mi se pare jignitor"

"Mi se pare jignitor", a declarat prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, comentând numărul de mandate atribuite de Comisia de Cod electoral pentru reprezentarea românilor din străinătate. PDL susţine alocarea unui număr mai mare de mandate, a precizat el.

"PNL şi PSD ştiu că românii din străinătate nu sunt suporterii lor şi au tot interesul să stabilească un număr mai mic de mandate. A fost o greşeală faptul că guvernului îi revine atribuţia unei decizii în privinţa decupajului. Desemnarea colegiilor ar fi trebuit să fie o decizie a parlamentului", a mai afirmat Theodor Stolojan.

UE nu se poate implica

Europarlamentarul PSD, Victor Boştinaru, nu consideră că românii din străinătate vor avea de suferit. "Eu cred că este o reprezentare echilibrată", a declarat Boştinaru, adăugând că prezenţa la vot în afara hotarelor a fost nesemnificativă.

Boştinaru a susţinut că norma de reprezentare pentru diaspora, stabilită de legea votului uninominal, nu intră sub supravegherea Comisiei pentru Afaceri Constituţionale a legislativului comunitar, singurul for care ar putea avea ceva de spus în chestiune. "Este o treabă de competenţă exclusiv naţională, nu a Parlamentului European", a precizat social-democratul.

Şi reprezentanta PNL în PE, Renate Weber, a explicat că fiecare ţară îşi organizează ce sistem electoral vrea, fără ca PE să poată interveni. Weber a atenţionat asupra efectelor negative ale subreprezentării diasporei sau ale prestaţiei slabe a parlamentarilor aleşi.

"Canalele de comunicare dintre românii din străinătate şi din ţară vor fi precare", a spus europarlamentarul PNL.

Europarlamentarul PSD, Titus Corlăţean, consideră că reprezentarea românilor din diaspora în parlament este un element de noutate. " Nu trebuie să ne facem o imagine greşită în privinţa reprezentării acestor români. Participarea lor la vot a fost scăzută la ultimele alegeri", a spus Corlăţean.

Este un exemplu de discriminare pozitivă, aşa cum e şi cazul reprezentării minorităţilor naţionale în parlament
Bogdan Olteanu
preşedintele Camerei Deputaţilor

Este un pas în direcţia bună şi ne-am putea gândi la o reprezentare mai puternică în legislatura viitoare
Mircea Geoană,
preşedintele PSD

Statisticile oficiale, depăşite

Constituirea unei circumscripţii speciale pentru românii din diaspora este, probabil, singurul câştig pe care îl aduce legea de modificare a sistemului electoral, afirmă politologul Alexandru Radu. "Este prevăzută în premieră o circumscripţie pentru românii din afara graniţelor.

Acest fapt ar trebui să-i motiveze pe conaţionalii noştri să vină la vot, pentru că la alegerile precedente nu s-au înghesuit să o facă", spune profesorul Radu. El a subliniat că, potrivit statisticilor oficiale, care nu reflectă realitatea, numărul cetăţenilor români din străinătate este de câteva sute de mii, în niciun caz de câteva milioane. Acest lucru va conduce la o subreprezentare în parlament a celor care alcătuiesc diaspora. (George Rădulescu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite