"E o onoare sa fiu considerat omul domnului presedinte Iliescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afirma proaspatul vicepremier Ioan Talpes

Ioan Talpes, seful Administratiei Prezidentiale si consilier pe probleme de aparare al presedintelui Iliescu, considera ca se va putea vorbi de numirea sa in functia de ministru de stat abia dupa ce Curtea Constitutionala va rezolva contestatia privind legea de reorganizare a Guvernului. El a declarat, ieri, pentru Adevarul: "Deocamdata, vorbim doar de o nominalizare. Ma onoreaza nominalizarea si voi accepta functia. Nu ma asteptam si nu ma astept la un portofoliu. Mi s-a cerut sa ma angajez total pe aceasta problematica a negocierilor si a accesului in Uniunea Europeana". Ioan Talpes este cunoscut in mediul politic ca un apropiat al presedintelui Iliescu. De aceea, multi interpreteaza nominalizarea sa ca un raspuns la criticile care s-au adus oamenilor premierului implicati pana acum in negocierile cu Uniunea Europeana. Ioan Talpes este insa de alta parere: "Pentru mine e o onoare sa fiu considerat omul domnului presedinte Iliescu. Si sunt sigur ca si pentru domnul Farcas (ministru pentru Integrare) este o onoare sa fie considerat omul premierului Nastase. Eu privesc cu totul altfel lucrurile. Este un examen nu al Presedintiei sau al Guvernului, ci al tuturor structurilor din Romania, al tuturor partidelor politice. Toti vor integrare europeana. Sigur ca propun alte cai, ca au alte metode, este altceva". In calitate de ministru, Ioan Talpes isi va muta sediul de la Palatul Cotroceni in Palatul Victoria. Prin plecarea sa, vor ramane doua locuri libere: acela de sef al Administratiei Prezidentiale si de consilier pe probleme de aparare si de securitate. El a precizat ca alegerea si numirea succesorului este o problema a presedintelui. Imediat ce va fi confirmat in functia de ministru, Ioan Talpes a declarat ca isi va cauta un birou, va incerca sa faca o echipa de lucru, va lua legatura cu oamenii care au lucrat pana acum si, impreuna cu primul-ministru, va vedea ce e de facut in continuare. In legatura cu colaborarea si raporturile pe care le va avea cu ministrii domeniilor pe care le va coordona, Talpes a declarat: "Cu Pascu sunt prieten, Farcas mi-e simpatic, la Justitie cunosc foarte multi oameni, cu care am colaborat bine. Eu am colaborat intotdeauna normal cu ei si la fel va fi si in continuare. Constat insa ca in Romania normalitatea e ceva special".
Dan Matei Agathon scapa porumbelul:
"Ioan Talpes e un consilier al PSD"
"Este dreptul constitutional al premierului Adrian Nastase sa-si aleaga echipa", a comentat Dan Matei Agathon, secretar general al PSD, numirea lui Ioan Talpes, fost consilier prezidential, ca vicepremier. "Nu mi se pare o sursa de intrebari, atata timp cat nu am apelat la un consilier al lui Stolojan, o consiliera a lui Basescu sau un consilier strain al lui Corneliu Vadim Tudor. A fost invitat un consilier al PSD", a mai spus Agathon, uitand pesemne ca seful statului este obligat prin Constitutie sa nu faca parte din nici un partid.
In opinia PUR,
O echilibrare a fortelor intre Cotroceni si Palatul Victoria
Partidul Umanist considera ca restructurarea guvernului in formula facuta publica de premierul Nastase reprezinta doar o incercare de echilibrare a fortelor intre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni. Desemnarea unui ministru fara portofoliu aduce mai degraba a impunere intr-o lupta in care cele doua parti doresc sa detina suprematia. Partidul Umanist isi exprima speranta ca aceasta lupta intre palate nu va deturna atentia puterii de la atributiunile pe care le are, de la indatoririle si datoriile sale fata de oameni, de la indeplinirea programului asumat legat de integrarea europeana.
PNL vede doar o umflare a birocratiei
"Venirea domnului Ion Talpes in Guvernul Romaniei este o consecinta logica a faptului ca presedintele Ion Iliescu si-a exprimat dorinta publica de a reveni in PSD. Este vorba de o reasezare a fortelor in cadrul PSD. Ion Iliescu nu-si mai poate mentine neutralitatea pe care i-o cere Constitutia", ne-a declarat, ieri, presedintele PNL, Theodor Stolojan. El afirma ca introducerea "unei noi verigi intermediare" intre problemele de integrare si premier complica lucrurile, in loc sa le rezolve: "Deciziile de integrare trebuie luate la cel mai inalt nivel. Nu cred ca este bine ca prim-ministrul sa nu aiba in coordonare directa problemele de aparare si cele de justitie". Stolojan respinge restructurarea guvernamentala anuntata de seful Executivului, afirmand ca "nici o marire a birocratiei guvernamentale, o umflare a aparatului, nu a rezolvat niciodata nici o problema".
Traian Basescu:
"Guvernul s-a predat Palatului Cotroceni"
"Asa cum se prefigureaza viitoarea remaniere sau restructurare, guvernul a abandonat batalia pentru integrare si s-a predat, cu tot cu ministrii, Palatului Cotroceni", a declarat, ieri, presedintele PD, Traian Basescu. "Numirea generalului Talpes este insa semnul cel mai profund ca Executivul a renuntat sa mai incheie, in 2004, negocierile de aderare", a spus liderul PD. Basescu a apreciat ca, prin numirea consilierului lui Ion Iliescu intr-un post de ministru, seful statului va prelua, de fapt, si conducerea Executivului. "Adrian Nastase va ramane sa prezinte afise, sa se ocupe de prenadez si de toate accesoriile baietilor care lipesc afise pe timp de noapte", a afirmat Traian Basescu, sustinand ca Nastase este "seful retelei de stat de trafic de copii". Presedintele PD a mai afirmat ca unificarea APAPS cu AVAB va "decredibiliza" (?!) Guvernul in relatia cu Banca Mondiala. El a amintit ca AVAB a fost infiintata urmare a programului PSAL, incheiat cu Banca Mondiala, si avea drept scop recuperarea creditelor neperformante de la Bancorex si Banca Agricola. "A trece administrarea BCR la AVAB e ca si cum ar recunoaste ca se pregatesc sa predea guvernarea cu un BCR gata devalizat. Acesta este un semnal rau pentru piata", a sustinut Basescu. El a amintit si de faptul ca vanzarea unui sfert din actiunile acestei banci catre BERD si IFC nu s-a finalizat inca. Potrivit liderului PD, unul din motivele pentru care cele doua institutii financiare internationale nu au platit actiunile BCR o constituie creditele acordate de aceasta banca administratiilor locale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite