Cei 471 din noul Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile s-au încheiat,dar „meciul” continuă:trebuie format guvernul.Până atunci,uninominalul îşi aratăvirtuţile şi defectele. „Adevărul” vă prezintă rezultatele complete ale alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. PDL are 166 de aleşi, PSD+PC - 163, PNL - 93, UDMR - 31, iar minorităţile - 18.

Cum am votat şi cine a ieşit

Modul de atribuire a mandatelor de senator şi deputat a stârnit deja numeroase dispute.

Nume sonore ale politicii româneşti au rămas sau riscă să rămână în afara Parlamentului. Altele, cum ar fi Norica Nicolai (PNL), au căzut victime sistemului de vot pe care l-au promovat şi implementat în cursul acestui an. Lista surprizelor rămâne deschisă.
„Adevărul” vă prezintă în tabelul de mai jos şi în cele din paginile următoare numele primilor clasaţi în opţiunile electoratului, din fiecare colegiu pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Numele scrise cu roşu sunt cele ale candidaţilor care au obţinut mandatul de parlamentar cu 50% plus unu din voturi sau care au fost confirmaţi drept câştigători la redistribuire.

Totuşi, candidaţii care aşteaptă redistribuirea nu au nicio garanţie că îşi vor adjudeca mandatul, în condiţiile în care unii colegi de-ai lor au ratat intrarea în Legislativ pentru câteva zeci de voturi.

Cert este că noul sistem electoral deformează într-o destul de mare măsură voinţa cetăţenilor exprimată la 30 noiembrie.
Spre exemplu, un candidat votat de peste 40% din electoratul unui colegiu şi clasat pe primul loc va pierde locul de senator sau deputat dacă partidul său a obţinut la nivelul circumscripţiei (judeţului) un scor mai slab decât partidul contracandidatului său clasat pe locul al doilea.

Câte mandate au obţinut partidele

Camera Deputaţilor

PDL- 115, PSD+PC-114, PNL-65, UDMR-22, Minorităţi-18

Senat

PDL-51, PSD+PC-49, PNL-28, UDMR-9

Camere reunite

PDL-166, PSD-163, PNL- 93, UDMR- 31, Minorităţi-18

image
image



Nimeni nu începe balul

Cea mai mare parte a liderilor PNL ar vrea o apropiere de PSD. Negocierile punctuale nu au început încă.

În PNL, părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte opţiunile după alegeri. Cea mai mare parte a liderilor înclină către varianta asocierii cu PSD, plan conturat încă dinaintea alegerilor. Aceiaşi liberali susţin că PNL ar trebui să nu renunţe la postul de premier, pe care să-l ocupe tot Tăriceanu, şi să treacă în opoziţie dacă obţinerea acestuia nu este posibilă.

Unul dintre exponenţii acestui grup este şeful organizaţiei bucureştene, Ludovic Orban. În opinia sa, o perioadă pe băncile opoziţiei ar fi extrem de benefică pentru liberali, în condiţiile crizei.

PDL aştepta rezultatele la restaurant

Time-out ieri la PDL, în aşteptarea rezultatelor finale ale alegerilor. Preşedinţii, vicepreşedinţii partidului şi liderii din teritoriu, Emil Boc, Adriean Videanu, Ioan Oltean, Radu Berceanu,Vasile Blaga

s-au reunit la sediul partidului, la etajul întâi, pentru discuţii prelungite. Spre ora 14.00 au mers la restaurant împreună, iar la 15.00 la „papanaşi”, nimeni nu avea nimic de comunicat în legătură cu întrevederi cu alte partide.  Dinspre Palatul Cotroceni se auzea că negocierile ar fi săptămâna viitoare.

Cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale

Biroul Electoral Central au anunţat că au intrat în Parlament, în Camera Deputaţilor, 18 reprezentanţi ai organizaţiilor aparţinând minorităţilor naţionale.

Mircea Grosaru, Asociaţia Italienilor din România
Gabriel Zisopol, Uniunea Elenă din România
Niculae Mircovici, Uniu­nea Bulgară din Banat  
Victor Ganţ, Forumul Democrat al Germanilor din România
Gheorghe Firczak, Uniunea Culturală a Rutenilor din România
Ştefan Buciuta, Uniunea Ucrainenilor din România
Nicolae Păun, Partida Romilor „Pro-Europa”
Duşan Popov, Uniunea Sârbilor din România
Iusein Ibram, Uniunea Democrată Turcă din România
Miroslav Merka, Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România
Ghervazen Longher, Uniunea Polonezilor din România
Miron Ignat, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România
Mihai Radan, Uniunea Croaţilor din România
Oana Manolescu, Asociaţia Liga Albanezilor din România
Liana Dumtirescu, Asociaţia Macedonenilor din România
Aledin Amet, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România
Aurel Vainer, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
Varujan Pambuccian, Uniunea Armenilor din România

image
image
image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite