Liberalii au depus la Senat o moţiune simplă pe Educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii vin cu noi propuneri, cel puţin, inedite
Parlamentarii vin cu noi propuneri, cel puţin, inedite

23 de parlamenentari liberali au depus la Senat o moţiune simplă pe Educaţie. Iniţiativa liberalilor nu are nicio şansă să treacă de camera superioară a Legislativului având în vedere noua majoritate parlamentară.

Liberalii au dorit să tragă un semnal de alarmă depunând în acestă dimineaţă o moţiune simplă pe Educaţie. Decizia a fost luată în  cadrul şedinţei Biroului Politic Central al PNL şi vizează vizează sancţionarea activităţii din ultima vreme a ministrului de resort, Daniel Funeriu, pe fondul amplelor proteste declanşate de sindicaliştii din sistemul de învăţământ.

Moţiunea depusă de liberali nu face referire directă la Legea Educaţiei, ci vizează întregul sistem de învăţământ.

"În România actuală, deteriorarea educaţiei datorată autorităţilor care o gestionează, sărăcirea profesorimii şi a celorlalţi care lucrează în învăţământ şi politizarea învăţământului sunt trei lucruri care merg mână în mână. Situaţia este probabil fără precedent în istoria modernă a României. Fără precedent este şi dilentantismul guvernamental", a declarat fostul ministru al Educaţiei, Andrei Marga, membru în BPC al PNL.

Marga a precizat că prin moţiune se pun în discuţie patru probleme: disponibilizările din domeniu, bugetarea, Legea salarizării unitare şi Legea Educaţiei.

"Prima e disponibilizarea de personal didactic. E limpede că România nu numai că nu are o strategie anticriză, dar prin toate măsurile luate de Guvern în ultima vreme va adânci criza. Disponibilizările în învăţământ nu sunt necesare pentru o politică economică serioasă şi protestăm vizavi de problemele existente. A doua problemă e Legea salarizării unitare, dincoace de toată demagogia din jurul ei, scade veniturile personalului din învăţământ ceea este inacceptabil", a spus Marga.

Potrivit reprezentantului PNL, la "capitolul bugetar" se atrage atenţia că Educaţia pierde bani în fiecare an, inclusiv fonduri europene  "datorită nepriceperii de la nivelul administrării învăţământului".

Marga a menţionat că a patra problemă pe care o vor evidenţia liberalii va fi "felul dilentant în care s-a conceput proiectul de lege al Educaţiei", dar şi dezbaterea rapidă a acestei legi.

"Ceea ce se încearcă la noi este o premieră istorică, să discuţi cât mai puţin o lege şi aşa făcută rău. Deci, punem în discuţie felul în care Guvernul a asumat elaborarea legii, dezbaterea ei şi procedura în continuare pentru abordarea acestei legi", a spus Andrei Marga

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite