Lista lui Macovei aprinde ARD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei
Monica Macovei

Comisia de etică a Alianţei România Dreaptă (ARD) a finalizat, joi, verificarea celor 502 candidaţi propuşi de PDL, PNŢCD, Forţa Civică şi Noua Republică, şi a decis, prin vot, să acorde aviz negativ pentru 36 de candidaturi, după cum a informat Monica Macovei pe blogul personal.

În plus, comisia prezidată de europarlamentarul PDL a mai decis să transmită copreşedinţilor Alianţei, spre soluţionare, contestaţiile depuse în ultimele zile. Prin această decizie, Comisia de etică a pasat responsabilitatea validării candidaţilor cu probleme către liderii celor trei formaţiuni politice care au închegat alianţa de dreapta. Astfel, soarta celor cu aviz negativ este în mâna liderilor ARD.

Justificarea acestui gest este legată de faptul că unii dintre liderii ARD au avut intervenţii publice prin care au anunţat că analizează contestaţii ale candidaţilor cu aviz negativ din partea Comisiei de etică. Mai mult, unii dintre co-preşedinţi au decis să îşi asume deja unele candidaturi ale candidaţilor respinşi. Este cazul lui Vasile Blaga, preşedinte PDL, care a încercat să-i impună pe candidaţii democrat-liberali William Brânză şi Viorel Badea într-un colegiu din diaspora. „De la diaspora au fost respinşi, pentru imagine negativă, doi candidaţi: domnul Badea şi William Brânză. Ne-am uitat, au fost nişte articole în presă, este adevărat, practic au fost nişte poziţii reciproce ale lor. Dar am considerat că nu sunt probe ca să nu poată să candideze", s-a antepronunţat Vasile Blaga.

Nemulţumirile Monicăi Macovei mai vin din faptul că unii dintre candidaţii cu aviz negativ au susţinut public, în mod eronat, că au primit aviz favorabil. „În aceste condiţii, conducerea Alianţei trebuie să preia toate contestaţiile şi să îşi asume răspunderea pentru deciziile luate. Decizia finală privind candidatura celor care au primit aviz negativ din partea Comisiei şi componenţa listei finale a candidaţilor este răspunderea partidelor din Alianţă", a fost soluţia găsită de Monica Macovei.

Brânză şi Poteraş, respinşi
Printre numele grele care nu au întrunit criteriile Comisiei se numără preşedintele PDL diaspora, William Brînză, fostul edil al sectorului 6 Cristian Poteraş, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, primarul oraşului Deva, Mircia Muntean, şi cel care s-a luptat cu Teodor Baconschi pentru un colegiu în diaspora, senatorul Viorel Badea.

Monica Macovei, preşedintele Comisiei de Etică, a dat vot negativ pentru alte 58 de candidaturi, dar care au primit aviz favorabil de la majoritatea membrilor comisiei. Deciziile în cadrul Comisiei s-au luat prin vot majoritar, presedintele neavând drept de veto. Pentru toţi candidaţii cu aviz negativ, Monica Macovei a votat împotriva candidaturilor.

Monica Macovei nu i-a iertat pe candidaţii „pătaţi" ai Alianţei

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite