Corlăţean: În 2008 am trecut în programul de guvernare chestiunea Tezaurului, dar apoi a dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României
Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României

Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlăţean a reiterate, astăti, că Tezaurul trebuie să revină în România, el afirmând şi că în decembrie 2008 în programul guvernului PDL-PSD a fost trecută problema Tezaurului României, însă ulterior menţiunea sa a dispărut după formarea acelui guvern.

"Că ar fi trebuit să fim noi mai activi în aceşti ani, da. Că ar fi trebuit eu personal să primesc o explicaţie, de ce în decembrie 2008, atunci când în programul de guvernare al guvernului de coaliţie de la acel moment, pe care l-am scris cu mâna mea - capitolul de politică externă, şi am trecut o referire, în termeni inteligenţi, cred eu, la tezaurul României - după formarea guvernului acea formulă a dispărut din programul de guvernare la un capitol la care eu nu am mai fost titular, cel de politică externă", a afirmat Corlăţean, cu ocazia unui discurs ţinut în Aula Academiei Române.

El a subliniat că revenirea în ţară a Tezaurului este "o datorie de onoare".

"O spun foarte clar, public: Tezaurul României trebuie să revină în România şi este o datorie de onoare a noastră, a celor cu experienţă, a celor mai tineri de a folosi toate pârghiile, inteligent, pentru a putea avansa şi a putea promova", a afirmat şeful diplomaţiei.

De asemenea, el a mai afirmat că această chestiune nu este doar una simbolică.

"Dar ca poziţie de principiu, această chestiune este de importanţă mai mult decât simbolică. E o chestiune care ţine de identitatea noastră şi de modul în care înţelegem să ne asumăm interesele româneşti", a mai spus Corlăţean.

Acesta mai afirmase în urmă cu o săptămână că Tezaurul României este "în mod indubitabil" la Moscova, iar recuperarea acestuia rămâne o prioritate pentru MAE, însă şansele realizării acestui obiectiv depind de realizarea unui "dialog politic funcţional" cu Federaţia Rusă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite