Marko Bela: Eu cred că vom ajunge la autonomia teritorială fără să observăm acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR, Marko Bela, spune că o combinaţie între autonomia locală şi unele "soluţii speciale privind problemele identitare" ar duce către o autonomie teritorială şi că la acest concept se va putea ajunge aproape pe nesimţite.

"Eu câteodată cred că vom ajunge la autonomia teritorială în aşa fel încât nu se va observa că avem o autonomie teritorială. (...). Dacă vom face o combinaţie între autonomia locală, importantă şi valabilă pentru întreaga ţară, (...) şi anumite soluţii speciale privind problemele identitare ajungem la ideea autonomiei teritoriale cu un plus de atribuţii şi un plus de drepturi, care, după părerea mea, sunt posibile şi în alte zone", a declarat, duminică seară, la Realitatea Tv, Marko Bela.

El a afirmat că prin ideea de autonomie nu susţine şi acordarea unor anumite drepturi politice. "Eu cred că, în acest moment, consiliile judeţene sunt deja un mic Parlament", a precizat liderul UDMR.

Marko Bela a mai spus că, în acest moment, UDMR este interesată foarte mult de evoluţia procesului de descentralizare. "Aparent toată lumea este de acord, dar s-a făcut foarte puţin în acest sens", a adăugat el.

Preşedintele UDMR a recunoscut că în ultimii 20 de ani maghiarii au obţinut mai multe drepturi individuale. "Ceea ce ar urma să încercăm este să acordăm dreptul de decizie comunităţilor minoritare şi anume dreptul de decizie în legătură cu probleme identitare", a completat Marko.

Întrebat de ce la întâlnirea aniversară prilejuită de împlinirea a 20 de ani de existenţă a UDMR participanţii la manifestare au intonat imnul Ungariei, Marko Bela a spus că acesta este "imnul tuturor maghiarilor", care se cântă inclusiv în biserici. "La noi, imnul nu este un simbol al statului ungar, ci un simbol al naţiunii maghiare", a explicat Marko.

Liderul UDMR a recunoscut că imnul maghiar reprezintă pentru el o "identitate extrem de importantă". "Atunci când este un eveniment unde se subliniază, se exprimă această idee, în primul rând, se cântă acest imn care este simbolul identităţii maghiare", a conchis Marko Bela.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite