Azi si maine, referendum pentru Constitutia Romaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectiile de votare pentru referendum s-au deschis in aceasta dimineata la ora 8 si se vor inchide abia la ora 22. Guvernul a decis, acum o saptamana, ca, pentru prima oara in istoria Romaniei,

Sectiile de votare pentru referendum s-au deschis in aceasta dimineata la ora 8 si se vor inchide abia la ora 22. Guvernul a decis, acum o saptamana, ca, pentru prima oara in istoria Romaniei, scrutinul sa se intinda pe o perioada de doua zile, pentru a aduce la vot cat mai multi cetateni. In alte tari europene, cum ar fi de exemplu Polonia, aceasta este o practica obisnuita. Cei care vor sa voteze duminica o pot face intre 8 si 20.
Se voteaza cu buletin, pasaport sau carte de alegator
In principal, celor care voteaza li se va cere sa se prezinte cu cartea de identitate si cartea de alegator. Vor putea vota insa si cei care nu poseda carte de alegator - in acest caz urmand ca pe cartea de identitate sa li se lipeasca un autocolant -, precum si cei care utilizeaza inca vechile buletine de identitate. Cetatenii romani aflati in strainatate se vor legitima cu pasaportul, iar militarii in termen si elevii scolilor militare se vor prezenta la referendum cu carnetul de serviciu militar. Se va putea vota chiar si cu cartea de identitate provizorie. Oricum, pentru cine nu are buletin, acum este momentul sa-si faca unul nou: pentru a-i aduce pe oameni la vot, Ministerul de Interne a trecut peste obisnuita lentoare cu care elibera documente si a emis carti de identitate in ritmul cel mai alert cu putinta. Mai mult, serviciile de evidenta a populatiei vor fi deschise si sambata si duminica pana la opt seara, pentru ca cetatenii sa-si ia actele si apoi sa fuga la urne.
Se poate vota la orice sectie
Daca nu vreti sa ramaneti acasa in acest week-end (ploios si rece) trebuie sa stiti ca se poate vota la orice sectie pe care o intalniti in drum. Doar la alegerile locale sunteti obligat sa votati la sectia aflata in raza domiciliului. De altfel, mai multi lideri politici isi vor continua in aceste zile turneele prin tara si vor vota in provincie. Traian Basescu, de exemplu, va vota la Buzau. Oricum, se vor organiza sectii de votare si in gari, porturi, aeroporturi, spitale si maternitati. Vor exista astfel de sectii si in caminele de invalizi si de batrani, acolo unde sunt cel putin 50 de alegatori.
Optiune simpla, "Da" sau "Nu"
In sfarsit, procesul de votare e foarte simplu: veti avea in fata, pe buletinul de vot, doar doua casute, in care sunt incadrate cuvintele "DA" si "NU". Aplicati stampila intr-una din casute - cu grija, ca tusul sa nu se intinda peste tot - impaturiti buletinul si apoi il introduceti in urna de vot. Acum puteti astepta linistiti ca, duminica seara, dupa ora 20, sa se anunte primele rezultate ale scrutinului.
In Bucuresti,
2,250 milioane de buletine de vot, la 1,7 milioane alegatori
Ministrul Gabriel Oprea - convins de victoria Constitutiei
Ministrul Gabriel Oprea a anuntat ca numarul sectiilor a fost marit cu 322 fata de anul 2000, pentru a facilita exprimarea votului. "La cele aproape 17 milioane de buletine de vot se adauga buletinele de rezerva, in functie de deciziile autoritatilor locale. De exemplu, in Capitala, s-au tiparit 2.250.000 de buletine, la un numar de 1,7 milioane de alegatori", ne-a declarat Gabriel Oprea. Ministerul Afacerilor Externe a preluat deja 350.000 de buletine de vot, in vederea trimiterii acestora la misiunile diplomatice, unde voteaza romanii din afara granitelor. "Am convingerea ca prezenta la vot va fi una consistenta, iar rezultatul referendumului va fi favorabil noii Constitutii. Romanii trebuie sa inteleaga ca votul pentru Constitutie nu este pentru un partid politic sau altul, ci este un vot pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", a conchis Oprea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite