MAE renunţă la 570 de angajaţi / Ar putea fi închise ambasade sau consulate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

Reducerea costurilor la Ministerul de Externe ar putea însemna chiar închiderea unor ambasade sau consulate, potrivit şefului diplomaţiei române, Teodor Baconschi. Acesta a declarat într-un interviu pentru Deutsche Welle, că se are în vedere disponibilizarea a 573 de persoane dintre posturile ocupate din MAE.

"Prin urmare, raza noastră de acţiune internaţională se va scurta", a menţionat ministrul român de externe.  Totuşi, acesta a precizat că economia făcută prin închiderea unei ambasade este mai mică decât costul politic şi financiar al redeschiderii ei după cinci sau zece ani.

"Bugetul foarte mic de care dispune diplomaţia românească este, în procent din PIB, egal cu procentul pe care-l alocă statele comparabile cu România, în special noile state membre UE. (...)Când PIB-ul se va dubla, se va dubla şi bugetul alocat diplomaţiei româneşti. Sigur, nu poţi să scazi bugetul serviciului diplomatic sub o anumită limită fără să te apropii în mod periculos de cota de avarie", a menţionat ministrul român de externe.

Potrivit oficialului român. nu s-a luat o decizie privind reducerea costurilor în MAE. O decizie se va lua după ce se va consulta cu premierul Emil Boc şi cu preşedintele Traian Băsescu.

La începutul lunii Baconschi a afirmat că MAE încearcă să facă economii încheind noi contracte cu furnizorii de bilete de avion, renegociind chiriile sau trecând la telefonia prin internet. "MAE încearcă să reducă cheltuielile fără să afecteze funcţionarea sistemului diplomatic, vizând, totodată, îmbunătăţirea şi rentabilizarea unor opţiuni prin managament intern", a precizat şeful diplomaţiei române.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite