Avem o lună pentru a evita clauza de salvgardare pe agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a transmis autorităţilor de la Bucureşti, printr-o scrisoare, că au la dispoziţie o lună pentru a corecta deficienţele sistemului de plăţi din agricultură. În caz

Comisia Europeană a transmis autorităţilor de la Bucureşti, printr-o scrisoare, că au la dispoziţie o lună pentru a corecta deficienţele sistemului de plăţi din agricultură. În caz contrar, România va fi sancţionată prin reducerea, provizorie, cu 25% a fondurilor europene pentru subvenţionarea acestui sector. Suma pe care am putea-o pierde se ridică la circa 388 milioane de euro.

Dacă guvernul va reuşi, în termen de o lună, să ajusteze deficienţele severe la nivel administrativ şi al sistemului de control financiar, oficialii de la Bruxelles vor organiza, în prima parte a anului viitor, o nouă misiune de audit, menită să monitorizeze progresul înregistrat.

România trebuie să efectueze o nouă evidenţă a proprietarilor de terenuri agricole şi să îmbunătăţească sistemul electronic utilizat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, responsabilă pentru distribuţia subvenţiilor.

"Auditurile comisiei, desfăşurate în iunie şi septembrie, au confirmat persistenţa unor probleme grave în România. Acestea sunt legate de programele informatice de introducere a rezultatelor controalelor efectuate la faţa locului şi de calculare a sumelor care urmează să fie plătite.

O serie de deficienţe persistă şi în privinţa sistemului de identificare a parcelelor agricole. Autorităţilor române li se va transmite o scrisoare de avertisment, la care acestea vor trebui să răspundă până la 9 noiembrie", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, care evidenţiază situaţia din agricultura românească.

Câţi bani avem de luat de la UE

443 milioane de euro sub formă de plăţi directe pentru agricultori, în 2008

1,023 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală, în 2008

4,2 miliarde de euro, valoarea totală a plăţilor directe pentru agricultori acordate României în intervalul 2008-2013

opt miliarde de euro pentru dezvoltarea rurală, în intervalul 2008-2013

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite