Cine îi ia locul lui Văcăroiu la şefia Senatului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Văcăroiu este cu un picior la Curtea de Conturi. PSD-iştii îi caută succesor Pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Senatului cele mai mari şanse le au Şerban Nicolae, Ilie

Nicolae Văcăroiu este cu un picior la Curtea de Conturi. PSD-iştii îi caută succesor

Pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Senatului cele mai mari şanse le au Şerban Nicolae, Ilie Sârbu şi Doru Ioan Tărăcilă.

Dacă Traian Băsescu promulgă legea Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu ar putea părăsi şefia Senatului pentru funcţia de preşedinte al acestei instituţii, au declarat surse parlamentare.

"El (Nicolae Văcăroiu - n.red) a spus că ar dori să ajungă acolo", au precizat şi surse de la vârful PSD. Postul de preşedinte al Senatului ar rămâne liber, iar PSD-iştii i-ar putea propune pe această funcţie pe Şerban Nicolae, pe Ilie Sârbu, pe Doru Ioan Tărăcilă sau chiar pe şeful PSD, Mircea Geoană.

Social-democraţii şi liberalii au purtat deja discuţii pentru un eventual schimb de funcţii la Curtea de Conturi şi Autoritatea de Audit. Potrivit algoritmului iniţial, PSD ar fi trebuit să obţină o funcţie la Autoritatea de Audit, iar PNL la Curtea de Conturi, dar în urma ultimelor discuţii se pare că PSD va face nominalizările pentru Curtea de Conturi şi PNL la Autoritatea de Audit.

Nicolae Văcăroiu a infirmat în mai multe rânduri informaţiile potrivit cărora ar părăsi Senatul pentru Curtea de Conturi, catalogându-le drept "speculaţii". Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru, a declarat, ieri, că Văcăroiu va candida pentru un nou mandat de senator în judeţul Argeş şi nu vrea să plece la Curtea de Conturi.

Geoană refuză

Contactat de "Adevărul", Mircea Geoană a declarat că nu-l interesează funcţia de şef al Senatului. "Nu, nu mă interesează pentru două luni. Am o campanie de condus, am obligaţii în plus", a afirmat Geoană.

El a precizat că, dacă Văcăroiu va pleca din fruntea Camerei superioare a Parlamentului, atunci conducerea partidului va decide cine va ocupa funcţia. Geoană a precizat că în partid nu s-a discutat până acum despre plecarea lui Văcăroiu şi nici despre posibilii înlocuitori.

Ilie Sârbu sau Şerban Nicolae?

Dacă Geoană refuză funcţia, în cursă rămân senatorii Şerban Nicolae, care ar avea şi susţinerea lui Ion Iliescu, Ilie Sârbu şi Doru Ioan Tărăcilă. După spusele unor lideri PSD, va fi căutat un politician cu vastă experienţă în Senat, mulţi speculând că Sârbu ar fi preferat pentru post, dar având în vedere că îşi desfăşoară campania în Timişoara, opţiunea ar fi Tărăcilă, care candidează în Călăraşi.

Dacă PSD-iştii ţin cont de criteriul proximităţii, atunci Şerban Nicolae ar fi totuşi cel mai avantajat, pentru că el ar urma să candideze în Bucureşti, în sectorul 2.

Decizia finală va fi luată de Biroul Permanent Naţional, nu de grupul PSD din Senat, unde Iliescu ar putea exercita o influenţă mai mare. Fostul şef de stat a precizat că până în prezent "nu a existat niciun fel de discuţie în grupul nostru din Senat".

Şerban Nicolae mizează pe tinereţe

Dacă va fi nominalizat pentru a doua funcţie în stat, Şerban Nicolae (foto) ar urma să fie cel mai tânăr preşedinte al Senatului, la doar 40 de ani. El este licenţiat în drept, în 1997, a fost membru al Baroului până în 2001. Între 2001-2004 a fost consilier de stat la Administraţia Prezidenţială, iar din iunie 2004 până în decembrie 2004 a fost ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite