Ion Iliescu: Legea lustraţiei este aberantă şi inutilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, pentru RFI, că legea lustraţiei, aprobată marţi de Camera Deputaţilor, este „aberantă şi inutilă". Legea lustraţiei este, în viziunea lui Iliescu, o acţiune "propagandistică" ce vizează regimuri depăşite de istorie.

"Ar fi fost oarecum raţional să se discute despre o asemenea lege în primii ani de după căderea dictaturii, după 1989, anii '90, însă, la 22 de ani după revoluţie, legea este absolut inutilă, într-un cadru democratic de politică deschisă", a explicat fostul şef al statului.

Întrebat dacă se simte direct vizat de legea lustraţiei, Ion Iliescu a răspuns: "Este inutilă! Eu am 82 de ani, mi-am îndeplinit toate misiunile de om ales prin scrutin popular fundamental şi decisiv, cu 85% în 1990, cu 60 şi ceva la sută în anul 2000. Care e chestiunea?".

Primul preşedinte al României de după căderea regimului comunist nu vede legea lustraţiei ca pe o reparaţie morală şi nici nu consideră că ar fi nevoie de o reparaţie morală. "Reparaţie faţă de ce? Toţi exponenţii vechiului regim au fost înlăturaţi de revoluţia din decembrie şi s-a intrat într-un regim deschis, firesc, de democraţie activă", a susţinut Iliescu.

"Asemenea măsuri administrative, prin legi discriminatorii, sunt total inutile în asemenea cadru. Este o acţiune tipic propagandistică, care ţine de regimuri trecute şi depăşite de istorie", a mai spus Iliescu.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea lustraţiei, care impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii înalte în timpul regimului comunist. Printre cei care vor fi lustraţi prin noua lege se numără şi procurorii comunişti. Acesta a fost un amendament adus legii de Mate Andras, deputat din partea UDMR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite