Predoiu: Mă surprind amendamentele UDMR la legea Codului Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu s-a declarat surprins de amendamentele aduse de UDMR în ceea ce priveşte răspunderea pentru conflictul de interese, prevăzută în proiectul de lege a Codului Penal, care se află în dezbatere în Parlament. Predoiu a explicat că trebuie păstrat cadrul normativ al ANI şi DNA, arată Mediafax.

Unul dintre amendamentele propuse de parlamentarii UDMR András Levente Mate şi Arpad Marton este ca demnitarii aflaţi în conflict de interese să scape de această răspundere. Concret, parlamentarii nu ar mai putea face parte din categoria funcţionarilor publici, implicit nu ar mai putea fi traşi la răspundere pentru că îşi angajează rudele în cabinetele de circumscripţie.

O altă prevedere a textului propus este ca "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial nejustificat, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul doi inclusiv, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

Cuvântul "nejustificat", în opinia unor jurişti, ar lăsa loc interpretărilor, în sensul că plata serviciilor prestate este justificată, în pofida faptului că persoana angajată este rudă cu funcţionarul public.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a declarat surprins de atitudinea celor doi parlamentari din gruparea UDMR., însă a explicat că având în vedere discuţiile cu partenerii din coaliţia guvernamentală, UDMR va susţine, într-un final, legea Codului Penal. Predoiu a atras, de asemenea, atenţia asupra necesităţii păstrării cadrului instituţional al ANI şi DNA, astfel încât aceste instituţii să funcţioneze în parametrii normali.

"Rezultatele bune din ultimii ani, consemnate şi în rapoartele de ţară ne aduc poziţii care să ne permită abordarea cu argumente a unor subiecte precum Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Ar fi păcat să facem acum din nou un pas înapoi şi să slăbim această legislaţie", a mai spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei şi-a exprimat, însă, încrederea că, în Parlament, se va găsi "soluţia înţeleaptă".

Agenţia Naţională de Integritate a cerut Parchetului instanţei supreme, în 19 septembrie 2011, să-l cerceteze pe deputatul UDMR András Levente Mate pentru conflict de interese, alături de alţi parlamentari, acuzaţi că şi-au angajat rudele la birourile parlamentare. András Levente Mate ar fi propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electoral 13 Cluj, informa ANI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite