Doar jumătate din români ar vota la 25 noiembrie
052 la sută din cetăţeni intenţionează să se prezinte la alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European, programate la 25 noiembrie. Rezultatele unui sondaj
52 la sută din cetăţeni intenţionează să se prezinte la alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European, programate la 25 noiembrie. Rezultatele unui sondaj CURS, dat publicităţii ieri, la Consiliul Naţional al Audiovizualului, relevă şi faptul că 26 la sută din români nu vor să voteze la acest scrutin, iar 22 la sută sunt nehotărâţi.
Campania electorală din anul 2009 pentru alegerea preşedintelui ţării, dar şi cea pentru desemnarea primarilor şi consilierilor, de anul viitor, suscită interesul a 40% din români, în vreme ce 38% şi-au manifestat deja preocuparea pentru scrutinul parlamentar.
Cei chestionaţi susţin că sursa lor principală de informare politică este televiziunea. Numai 2% din intervievaţi se orientează exclusiv după rezultatele sondajelor de opinie atunci când decid cu cine să voteze.
Interes scăzut pentru politică
Potrivit studiului realizat de CURS, 39% din români sunt interesaţi în mică măsură de politică, iar 38% sunt interesaţi în foarte mică măsură sau deloc de acest domeniu. Atât în prezent, cât şi în 2004, interesul "mare şi foarte mare" faţă de politică este recunoscut doar de 21%, respectiv 22% din cetăţeni.
De remarcat că, atunci când repondentul este întrebat direct despre interesul faţă de viitoarele campanii pentru alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, ponderea celor "interesaţi" şi "foarte interesaţi" creşte. Preocuparea faţă de alegerile pentru Parlamentul European era în septembrie 2007 mai redusă, procentul celor "interesaţi" şi "foarte interesaţi" ajungând la 37%.
Temele sociale domină campaniile
Populaţia aşteaptă în campaniile electorale dezbateri şi soluţii pe tema creşterii nivelului de trai, a sănătăţii, a educaţiei şi a situaţiei tinerilor. Alte aspecte urmărite sunt siguranţa cetăţenilor, rata şomajului, locurile de muncă şi combaterea corupţiei. În plan secund apar subiecte precum reforma, privatizarea, integrarea europeană şi politica externă.
Pe ultimele locuri, ca interes, se situează programele partidelor politice. Deşi 48% din români erau decişi cu cine vor vota încă dinainte de campanie, atenţia acordată dezbaterilor electorale este semnificativă.
Televiziunea constituie principala sursă de informare politică pentru aproximativ 80% din electorat. Radioul, ziarele şi prietenii sunt factori care influenţează, la rândul lor, opţiunile oamenilor, constituind sursa principală de informare pentru 5-6% din populaţie. Studiul CURS are o marjă de eroare de +/-2,2%.