Doar 10 judete au scapat de parasutistii lui Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Nationala PSD+PUR va definitiva, luni, listele pentru Parlament. Ele au declansat mare agitatie in organizatiile locale ale PSD, pentru ca fiecare filiala ar fi vrut ca listele proprii sa

Uniunea Nationala PSD+PUR va definitiva, luni, listele pentru Parlament. Ele au declansat mare agitatie in organizatiile locale ale PSD, pentru ca fiecare filiala ar fi vrut ca listele proprii sa ramana asa cum au rezultat ele din alegerile preliminare. Partidul de guvernamant a promis insa PUR 32 de locuri in Parlament, repartizate 10 in Senat si 22 in Camera Deputatilor, astfel incat partidul lui Dan Voiculescu sa poata avea, in sfarsit, grup parlamentar propriu si intr-o Camera si in cealalta. Pentru PSD, acest lucru inseamna 32 de "eligibili" proprii sacrificati. Fiecare filiala a sperat, pana in ultimul moment, ca va reusi sa evite impunerea unor membri PUR, mai ales ca deasupra organizatiilor din tara pluteste si spectrul celor 10 procente din mandate care apartin Biroului de coordonare, locuri in care vor fi plasati in general oamenii lui Ion Iliescu, diverse personalitati publice sau parlamentari pesedisti care nu au reusit sa obtina in alegerile interne un loc eligibil. Deocamdata, la centru se discuta pozitiile pe lista pentru candidatii PUR, ceea ce inseamna, in mod automat, surclasarea candidatilor proprii. Singurele judete care au scapat de repartitia de la centru sunt cele in care rezultatele PSD sunt mai slabe ori acelea unde colaborarea cu PUR este in impas, din cauza opozitiei organizatiilor umaniste. In aceasta situatie se afla: Bistrita-Nasaud, Bacau, Covasna, Harghita, Mehedinti, Giurgiu, Ilfov, Mures, Satu Mare, Salaj, Tulcea. Ca regula, va fi plasat un singur candidat PUR in fiecare judet, exceptand Bucurestiul, unde se pare ca va fi un candidat la Senat si doi candidati la Camera Deputatilor. La nivelul organizatiilor judetene din PSD, parerile sunt impartite. In unele locuri, tovarasii de la PUR sunt bine veniti pe lista, in timp ce in altele se fac demersuri disperate de a scapa de ei. Locurile in care cei de la PUR au un succes mai mare sunt, evident, acele circumscriptii in care procentul PSD ofera un numar suficient de mandate pentru a multumi pe toata lumea, ca, de exemplu, la Iasi, Dambovita, Botosani sau Vrancea. In alte locuri, colaborarea dintre PSD si PUR scartaie atat de tare, incat este vorba de doua tabere care isi pun una alteia conditii destul de dure. Este situatia de la Calarasi, unde oamenii lui Voiculescu au spus ca nu vor colabora sub nici o forma cu PSD, daca senatorul Doru Ioan Taracila nu este indepartat din viitorul Parlament. In privinta acestuia, discutiile sunt in curs de desfasurare, surse din PSD dand drept aproape sigura inlaturarea baronului de Calarasi. De asemenea, Consiliul de integritate trebuie sa se pronunte asupra altor cazuri cu care a fost sesizat, existand informatii ca 5 candidaturi ar fi fost deja respinse.
"Eligibilii" PUR - imprastiati pe listele de Camera si Senat
In plin proces de negociere a listelor comune cu PSD, sperantele umanistilor se leaga de judetele unde, in 2000, social-democratii au obtinut cele mai multe locuri, iar la localele din 2004 rezultatele au confirmat avantajul electoral al partidului de guvernamant. Din primele discutii a reiesit ca, de regula, umanistii vor avea cate un loc, fie de deputat, fie de senator, in 32 de judete. Rezultatul final se va contura dupa stabilirea listei la Bucuresti, cea mai mare circumscriptie electorala. Rezultatele de la locale, coroborate cu sondajele de opinie, arata ca, pentru Senat, umanistii pot obtine, fara mari eforturi, locuri pe listele de la Iasi si Dolj, unde PSD a castigat cate 4 senatori acum patru ani. Pentru ambele judete, votul de la localele din iunie a indicat o crestere a optiunilor pentru PSD, fata de 2000. La Iasi, PSD a inregistrat 46 la suta fata de 37,5 la suta in 2000, iar la Dolj cresterea a fost de la 40 la suta, la 46 la suta. La Bacau, PSD a obtinut in 2000 trei senatori si ar fi putut ceda un loc pentru PUR, dar acolo, din cauza deciziei lui Romeo Stavarache de a nu colabora cu PSD, lista va fi in intregime a social-democratilor. Raman judetele unde PSD a avut cate doi senatori. Dintre acestea, PSD a inregistrat in opt judete cele mai mari sporuri electorale: Arges, Constanta, Dambovita, Neamt, Prahova, Teleorman, Vaslui si Valcea. De aici PUR poate obtine, cel mai probabil, locuri in Senat, restul judetelor ramanand pentru cate un loc pe listele pentru Camera.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite