Ion Iliescu spune că în România există 15 milioane de votanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu
Ion Iliescu

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, explică pe blogul personal de ce există atât de multă agitaţie în jurul validării sau invalidării referendumului de către Curtea Constituţională, subliniind că, în România, numărul celor cu drept de vot este de 15 milioane.

„Chestiunea a fost complicată de introducerea pragului minim al prezenţei la vot, minimum 50% +1 din alegătorii cu drept de vot înscrişi în listele permanente, aflaţi pe teritoriul României. În ce priveşte cetăţenii români aflaţi în afara ţării, ei nu sunt privaţi de dreptul de vot, dar ei nu pot vota decât pe teritoriul românesc – adică la secţiile de vot organizate în sediile ambasadelor sau ale consulatelor României (pe liste suplimentare), în mod firesc, numărul acestora fiind, desigur, limitat“, explică Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD face o trecere în revistă a modului în care s-a produs scăderea populaţiei stabile:

1. „Datorită schimbării tendinţelor evoluţiei demografice a ţării, după 1989. Astfel, înainte, inclusiv după măsura adoptată de Ceauşescu de interzicere a avorturilor, s-a înregistrat o tendinţă de creştere naturală a populaţiei – numărul naşterilor depăşindu-l pe cel al deceselor. Astfel , la recensământul din 1992 se înregistra o populaţie de 22.810.035 de cetăţeni, faţă de cel anterior , din 1977, care înregistrase 21.559.910 ( deci , în decurs de 15 ani – o creştere a populaţiei de 1.250.000 suflete ). În schimb, la recensământul din ianuarie 2002 se înregistra o populaţie de 21.680.974 locuitori (deci, o scădere, în decurs de 10 ani de aprox 1.130.000 suflete)“.
2. „După intrarea României în UE şi primirea de către cetăţenii României a dreptului de liberă deplasare în ţările membre UE, s-a petrecut un amplu proces de exod al românilor în diferite ţări, în special în căutare de locuri de muncă, unii mutându-se definitiv şi renunţând la cetăţenia română, alţii – cu statut provizoriu, păstrându-şi cetăţenia română , deci şi dreptul de a vota. Cert e că numărul acestora depăşeşte 2 milioane“.

Ion Iliescu mai precizează că cifra de 19 milioane de locuitori existenţi în 2011, pe care o vehiculează preşedintele INS, Vergil Voineagu, (n.r. –pe baza recensământului) ar trebui să fie reperul pentru stabilirea alegătorilor reali, existenţi pe teritoriul României. Ion Iliescu atrage atenţia că, dacă din această cifră se scad cei 4 milioane de cetăţeni minori, înseamnă că pe teritoriul României se află 15 milioane de alegători.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite