Se îngroaşă gluma!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD afirmă că a strâns 200 de semnături pentru suspendarea preşedintelui Acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu poate fi declanşată, în condiţiile în care

PSD afirmă că a strâns 200 de semnături pentru suspendarea preşedintelui

Acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu poate fi declanşată, în condiţiile în care social-democraţii susţin că au reuşit să adune până acum mai mult de 200 de semnături.

Şerban Nicolae, cel care a fost mandatat de partid să ducă la îndeplinire, în Senat, misiunea de adunare a semnăturilor, afirmă că din cei 43 de senatori PSD s-au trecut pe listă 41. Au mai rămas Adrian Păunescu, care este bolnav, şi Mihail Popescu, plecat din ţară. La Camera Deputaţilor mai lipseau patru-cinci semnături. Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, susţine că procedura de strângere de semnături pentru declanşarea procedurii este finalizată. "Teoretic, avem toate semnăturile. Viorel Hrebenciuc mi-a spus că au semnat toţi parlamentarii PSD. Dacă le socotim şi pe cele de la PRM, primii paşi în derularea procesului sunt făcuţi", spune Corlăţean. Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a anunţat vineri, la Piteşti, că mai mult de 200 de parlamentari, nu numai de la PSD, au semnat deja pentru proiectul de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. "Sunt circa 220 de senatori şi deputaţi, atât de la PSD, cât şi de la alte partide, care au semnat pentru declanşarea procedurii de suspendare, în condiţiile în care erau suficiente 157 de semnături", a declarat Nicolae Văcăroiu.

PRM, în unanimitate pentru suspendare

Formaţiunea lui Corneliu Vadim Tudor a reuşit să adune până acum aproximativ 40 de semnături de la cei 48 de parlamentari. Prim-vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, a precizat că termenul pentru strângerea semnăturilor de la parlamentarii PRM se încheie luni. Senatorul PRM Claudiu Tănăsescu a spus că este convins că toţi colegii săi îşi vor da acordul pentru suspendarea preşedintelui, precizând că cei care nu au semnat deja o vor face când vor ajunge în Bucureşti.

Primii paşi în derularea procesului de suspendare sunt făcuţi
Titus Corlăţean

Hotărârea de suspendare se adoptă cu 236 de voturi

Constituţia prevede că, în cazul săvârşirii unor fapte grave care încalcă prevederile legii fundamentale, preşedintele poate fi suspendat din funcţie cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică 236 din numărul parlamentarilor.

Curtea Constituţională va fi consultată, însă avizul Curţii este doar consultativ. Preşedintele poate da explicaţii parlamentului cu privire la acuzaţiile ce i se aduc. Propunerea de suspendare trebuie iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor, adică 157. În cazul în care propunerea este aprobată, în termen de cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea şefului statului.

Constituţia nu precizează majoritatea necesară pentru demiterea preşedintelui, lăsând acest aspect în seama Legii referendumului. PSD a declarat că va încerca să modifice această lege astfel încât pentru demiterea preşedintelui să fie nevoie de un număr mai mic de voturi.

PC e convins că preşedintele e vinovat

Viceliderul grupului senatorial al PC, Sabin Cutaş, ne-a declarat că parlamentarii conservatori nu au semnat, deocamdată, listele PSD pentru suspendarea şefului statului. "În momentul de faţă purtăm un dialog cu ei în privinţa motivelor suspendării. Suntem convinşi că, în final, vom aduce argumente suficiente în legătură cu faptul că preşedintele Băsescu se face vinovat de fals în declaraţii şi subminarea economiei naţionale", a spus Cutaş. El a admis că partidul său "merge pe cont propriu" în această chestiune.

Cap de acuzare: transformarea serviciilor în instrumente politice

Surse din PSD afirmă că se ia în calcul ipoteza modificării legii referendumului înaintea dezbaterii cererii de suspendare. Specialiştii partidului redactează motivarea cererii de suspendare din funcţie a preşedintelui, o primă formă urmând să fie finalizată săptămâna viitoare. Unul dintre "capetele de acuzare" care ar urma să i se aducă şefului statului va fi folosirea de către acesta a serviciilor secrete ca instrumente politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite