Cum se îngroapă dosarele la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie sunt acuzaţi de ministrul Tudor Chiuariu că unele anchete sunt făcute doar de formă. Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a dezvăluit ieri că procurorii

Procurorii anticorupţie sunt acuzaţi de ministrul Tudor Chiuariu că unele anchete sunt făcute doar de formă.

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a dezvăluit ieri că procurorii anticorupţie au făcut multe anchete doar
de formă, DNA devenind mai degrabă un instrument de luptă politică. Acest fapt a fost catalogat de ministru ca fiind "de o gravitate deosebită".

Chiuariu a arătat că procurorii DNA au efectuat acte premergătoare în urma unor aspecte semnalate în presă, referitoare la avantajarea societăţilor comerciale care au aparţinut membrilor familiei unui senator PD (Cornelia Cazacu - n.r.) şi firmei Euroconstruct Trading 98 SRL în acordarea unor contracte de către Administraţia Străzilor Bucureşti.

Numai că, prin rezoluţia din 19 iunie 2007, DNA a dispus în acest dosar neînceperea urmăririi penale privind actele de corupţie semnalate. "Cercetarea în acest caz a fost o pură formalitate. În rezoluţia de NUP nu se menţionează nici măcar persoanele vizate şi nici sancţiunile pentru care au fost cercetate", a declarat Chiuariu.

Mass-media relata anul trecut că firmele Euroconstruct şi Eurovia International Construct ar fi concesionat pe mai mulţi ani reabilitarea arterelor importante din Bucureşti. Patronii Euroconstruct sunt şi patronii restaurantului Golden Blitz, oamenii de afaceri Dan Besciu şi Sorin Vulpescu. Cei doi sunt foşti asociaţi şi prieteni cu Dorin Cocoş, soţul fostei consiliere prezidenţiale, Elena Udrea. Potrivit mass-media, firma Eurovia International Construct ar fi a Elenei Gheorghe, o pensionară de 70 de ani, mama senatoarei PD Cornelia Cazacu.

DNA l-a ocolit şi pe Vasile Blaga

Un alt exemplu dat de Chiuariu care atestă neprofesionalismul manifestat de DNA în soluţionarea unor cauze este plângerea făcută de Mugur Ciuvică, în calitate de preşedinte al Grupului de Investigaţii Politice, care cerea DNA să verifice afacerea "Centrul Rezidenţial Park" şi în care erau vizaţi fostul ministru PD de interne, Vasile Blaga, şi primarul sectorului 2, Neculai Onţanu.

Deşi e-mailul transmis de Ciuvică la DNA conţinea datele de identificare ale expeditorului, sesizarea a fost trecută la... "anonime". "Ca să nu lase prea multe urme, nu a fost încheiat niciun proces-verbal de sesizare din oficiu, aşa cum prevede legea".

În mai, ofiţerul de poliţie judiciară propune trecerea lucrării la cauze penale, în vederea efecuării de cercetări faţă de un consilier local. În final acest dosar a fost soluţionat cu NUP. Propunerea a fost confirmată de Doru Ţuluş, procurorul-şef din cadrul DNA pentru care Chiuariu a cerut revocarea din funcţie şi, ulterior, ca urmare a concluziilor raportului CSM, excluderea din magistratură şi urmărirea penală a magistratului.

Anchete deschise în baza unor plângeri anonime

Tudor Chiuariu a mai arătat că Doru Ţuluş este responsabil de întârzierea nemotivată a anchetei în cazul liderului UDMR Marko Bela, împotriva căruia procurorii fac cercetări privind modul în care politicianul ar fi încasat în 2005 drepturi de autor de 90 de mii de lei şi 16 mii de forinţi fără să publice creaţiile literare promise. Ministrul justiţiei a mai amintit şi despre cauza în care este cercetat liderul PC Dan Voiculescu, ca urmare a unei plângeri anonime, după ce Parchetul General închisese dosarul prin neînceperea urmăririi penale. Plângerea avea ataşat articolul: "Moralistul Voiculescu tunde 40 de milioane de euro în afacerea institutului de cercetări alimentare", apărut într-un cotidian central, în ziua de 27 februarie a.c.

Chiuariu a prezentat ieri şi o cerere prin care procurorii anticorupţie solicitau detalii despre Hotărârea de Guvern 377/2007. Solicitarea DNA a ajuns la Ministerul Justiţiei în data de 18 septembrie a.c., în jurul orei 16.00, mai exact, la câteva ore după ce procurorii anticorupţie au anunţat oficial că au trimis la Cotroceni cererea de începere a urmăririi penale pentru abuz în serviciu a ministrului justiţiei.

De altfel, procurorii anticorupţie au făcut public faptul că doresc începerea urmăririi penale pe numele lui Chiuariu exact în ziua în care ministrul nu se afla în ţară, fiind la Consiliul JAI de la Bruxelles şi, la numai o zi după ce demnitarul ceruse excluderea din magistratură a procurorului-şef din cadrul DNA Doru Ţuluş în baza raportului CSM - care relevă o serie de abuzuri comise de subalternii lui Daniel Morar.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a precizat ieri că nu are "nici cea mai mică intenţie" să-i ceară ministrului justiţiei să demisioneze, ca urmare a solicitării DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Tudor Chiuariu. Reamintim că DNA a făcut acte premergătoare începererii urmăririi penale, timp de peste un an, într-un dosar legat de "Poşta Română".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite