A început bâlciul campaniei electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii se plimbă cu elefanţi sau baloane şi fac promisiuni fără acoperire, dar nu dau atenţie alegătorilor afectaţi de inundaţii La debutul campaniei electorale, candidaţii s-au

Candidaţii se plimbă cu elefanţi sau baloane şi fac promisiuni fără acoperire, dar nu dau atenţie alegătorilor afectaţi de inundaţii

La debutul campaniei electorale, candidaţii s-au întrecut în gesturi şi promisiuni fantasmagorice, de la linii de metrou la Roznov la turism în pădurea bântuită de la Hoia. Bâlciul ofertelor a fost completat de gesturi extravagante precum lansarea în campanie cu elefanţi sau baloane cu nacelă. Candidaţii au fost atât de prinşi cu spectacolele şi sărbătorile de Paşte şi 1 Mai, încât nu şi-au mai făcut apariţia în localităţile inundate de ploile din ultimele zile.

Candidatul PNL pentru Primăria Constanţa, Victor Manea, s-a plimbat, sâmbătă, pe străzile oraşului, alături de un elefant. Manea a vrut să arate astfel că nu este deranjat de porecla "Elefantul", care i-a fost atribuită de către adversarii politici.

Alaiul, format din mai mulţi membri de partid, o fanfară şi pahidermul de la circ, şi-a făcut apariţia în Piaţa Ovidiu înaintea evenimentului de lansare a candidaţilor liberali la localele de la 1 iunie. Elefantul a pozat, timp de câteva minute, pentru cei 3.000 de membri şi simpatizanţi ai partidului, după care a fost dus înapoi în menajeria circului.

Nuduri electorale

În Bucureşti, zece membri ai organizaţiei de tineret a PNL Sector 5 au acceptat să apară dezbrăcaţi pe afişele candidatului la primăria de aici, Cristian Banu. Cinci fete şi cinci băieţi ilustrează campania "Adevărul gol-goluţ despre Sectorul 5", ţinând în dreptul părţilor intime fotografii care arată problemele pe care le au locuitorii din zona administrată de pesedistul Marian Vanghelie. În acelaşi sector, reprezentanţii Partidului Ecologist Român şi-au pus măşti şi mănuşi chirurgicale şi au umplut nouă saci cu gunoaie, pe care i-au depozitat la poarta unui sediu al REBU.

La Drobeta Turnu-Severin şi la Buzău, candidaţii PNL şi un independent au ales să-şi anunţe campania folosind baloane cu nacelă, pe care le-au ancorat în centrele localităţilor.

Tunel pe sub dealul Feleacului

Mirandolina Vinca, candidat PNG-CD la Primăria Roznov, vrea linie de metrou între satele nemţene Chitinici şi Slobozia.

Ludovic Orban, candidatul PNL pentru Capitală, a propus un tren de 250 de milioane de euro între Bucureşti şi Otopeni şi promite să finalizeze cele 25.000 de dosare de retrocedare, "pe bandă rulantă".

Vajda Lajos, candidat independent la preşedinţia CJ Covasna, vrea să clădească un judeţ european capabil să reziste globalizării şi să înfiinţeze postul de manager de sat pentru localităţile mici. Gheorghe Flutur, candidatul PD-L la CJ Suceava, promite sucevenilor să îl aducă pe fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Mircea Druc, consilier în primărie. Gheorghe Funar, candidatul PRM la Primăria Clujului, propune sejururi în pădurea Hoia din judeţ, unde au loc de ani de zile fenomene paranormale. Din panoplia sa de promisiuni: metrou pe o distanţă de 40 de km, de la Gilău la Jucu, "după modelul Toulouse", cu tunel pe sub dealul Feleacului, doi litri de apă ozonificată zilnic pentru fiecare clujean şi interzicerea aditivilor alimentari cancerigeni.

Mici pentru electorat, apă şi pâine pentru sinistraţi

De 1 Mai, PSD a oferit mici şi bere în Parcul Izvor, iar la Arad, pe 30 aprilie, sute de oameni au primit gratis de la PSD tocăniţă de porc şi mititei. La Târgu Mureş, s-a servit meniu etnic, gulaş, la o serbare câmpenească organizată de candidatul UDMR, Laszlo Borbely. PD-L a contracarat în forţă în aceeaşi zi cu un praznic la care a servit gulaş, mici, dar şi viţei la proţap. Marius Ichim, candidatul PNL la primărie, a venit de 1 Mai la alegători simplu: cu usturoi, ca să-i apere de "vrăjelile" electorale.

Ce-au primit sinistraţii de la Brăhăşeşti, Galaţi? Pâine, apă minerală, zahăr, ulei, conserve de carne, pate şi lapte praf. Alimentele din rezervele statului au fost distribuite celor 1.200 de oameni afectaţi de inundaţii, de către jandarmi şi poliţişti. Niciun candidat nu s-a deplasat în cele două comune, unde 300 de case au fost inundate în urma ploilor.

Lansări cu cântec

Competiţia dintre partidele angajate în cursa electorală se duce şi pe plan muzical, formaţiunile politice acompaniindu-şi lansările de candidaţi cu spectacole pe măsură. Mai toate numele mari ale showbizului autohton au fost angajate, pe bani buni, să concerteze la astfel de evenimente din toată ţara. De departe cei mai norocoşi la acest capitol sunt liberalii din Botoşani, care îl vor avea invitat la evenimentul electoral din 8 mai pe celebrul Goran Bregovici.

"Buldogul" versus "Tancul"

Din strategia de campanie a unor candidaţi fac parte şi poreclele. Astfel, lui Vasile Blaga, pretendentul PD-L pentru Capitală, i-a fost atribuit apelativul "Buldogul", în timp ce conservatorul Codrin Ştefănescu s-a autointitulat "Tancul", iar lui Victor Manea (PNL Constanţa), adversarii politici îi spun "Elefantul". Cea mai veche poreclă din acest segment este însă cea a reprezentantului PC, Cristian Popescu zis "Piedone".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite