Eduard Hellvig: Unele firme au întârzieri şi de 700 de zile la executarea lucrărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevarul/ Eduard Hellvig
Foto Adevarul/ Eduard Hellvig

Recuperarea prejudiciului rezultat din avansurile acordate, aplicarea de penalităţi firmelor care au întârzieri în executarea lucrărilor şi asumarea individuală a responsabilităţii. Acestea sunt numai câteva dintre măsurile care se vor lua ca urmare a raportului de audit în MDRT, pentru perioada 2009-2012, prezentat astăzi de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig.

Hellvig a mai afirmat că se va constitui o bază de date unde se vor regăsi numele firmelor care nu şi-au respectat contractul. De asemenea, se va înfiinţa o comisie de monitorizare a Achiziţiilor Publice astfel încât atribuirea contractelor să se facă transparent.

Iată câteva concluzii din raport:

-În perioada 2009-2012, planurile de achiziţii ale MDRT au inclus cumpărarea de capace de toaletă în valoare de 15.000 de euro. Întrebat despre numărul capacelor cumpărate, Hellvig a declarat: „V-am spus suma. Nu mă ocup de capacele de WC în minister“.

- Referindu-se la sălile de sport construite în perioada mandatului Elenei Udrea, ministrul Dezvoltării, Eduard Hellvig, a afirmat că „nu e normal să construieşti săli de sport într-o localitate care nu are apă curentă, canalizare şi curent electric“.  Între 2009-2012, s-au construit săli de sport în localităţile Rieni şi Poienii de Jos, care au 579 de locuitori, respectiv 630 de locuitori.

-Unele firme au întârzieri şi de 700 de zile la executarea contractelor. Ministrul Hellvig a subliniat că există un grup de firme care deţin monopolul asupra contractelor cu MDRT. Mai exact, există firme care deţin şi câte 16 contracte.

-Firma S.C. European Hidroconstruct, care are un singur angajat,  a câştigat 14 contracte de investiţii (poduri şi podeţe) şi  a terminat numai trei obiective. Celelalte 11 lucrări au stadii de execuţii începând cu 15%.

-Proiectele nu au fost monitorizate şi, prin urmare, nu a existat o reacţie promptă de sancționare a firmelor care nu şi-au respectat obligaţiile.

-Unii constructorii, cu care Compania Naţională de Investiţii (CNI) avea încheiate contracte de lucrări, au intrat în insolvenţă.

-La Sala Polivalentă din Piatra Neamţ de 4.000 de locuri, constructorul are întârzieri de 282 de zile. Valoarea contractului a crescut cu aproape 45%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite