Cum finanţează băieţii deştepţi partidele politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societăţile de construcţii şi amenajări publice sunt sponsorii principali ai formaţiunilor aflate la guvernare

În 2007, partidele politice au strâns din donaţii milioane bune de lei. Nu puţine au fost cazurile în care donatorii generoşi ai partidelor au fost firme care au avut probleme cu legea sau care au beneficiat de contracte cu statul. Ziarul „Adevărul“ vă prezintă, în serial, care sunt societăţile atât de darnice cu formaţiunile politice.  Astăzi vom prezenta societăţile care au donat bani PNL. În numărul de mâine vă vom arăta cum vechii clienţi ai guvernării PSD au fost seduşi de Alianţa D.A.

Donaţiile  primite de PNL nu par a avea la bază motive ce ţin de simpatii doctrinare, ci mai curând interese de ordin economic. În perioada 2000-2004, o parte din socie­tăţile comerciale  care au dat acum bani liberalilor au cotizat din greu la puşculiţa PSD, aflat atunci la putere. În prezent, pe lista susţinătorilor financiari ai social-democraţilor au mai rămas doar câteva firme. Schimbarea de tabere le-a adus liberalilor aproape 4 milioane de lei, încasate în 2007 de la 99 de firme, cu aproape un milion de lei mai mult decât ceea ce au reuşit să adune PD şi PSD la un loc.

„Băieţii deştepţi”, ţinuţi aproape

Printre societăţile care au contribuit la vistieria PNL se numără şi unele care au vânat preţuri preferinţiale la energie. Elcomex-I.E.A. SA Cerna­vodă, patronată de omul de afaceri Ion Grecu, care, prin sucursala sa bu­cureşteană, figurează cu 67.000 RON donaţie în scriptele PNL.
Anul trecut, societatea a primit 10.272.731 lei numai din lucrările perfectate la nivelul Unităţii 2 Cernavodă. ROMIB SA este o altă firmă din cele 10 care au prins contractele de 24 milioane de euro pentru Unitatea 2 Cernavodă, date prin încredinţare directă în perioada 28 decembrie 2006 - 12  martie 2007.

Va­loarea­ pro­­priului contract - 4.530.400 lei fără TVA, va­loarea donaţiilor către PNL,  doar 10.000 lei. De menţionat că SC Romib SA se afla la acea vreme în executare silită pentru datorii de peste 5 miliarde lei vechi. În aceeaşi situaţie se găsea şi Elcomex Cernavodă.

Abonate la contracte publice

Cu 100.000 RON vărsaţi în în conturile liberalilor, Energoconstrucţia SA pare abonată la lucrări edilitare plătite din bani publici, serviciile sale fiind des apelate atât la nivelul Capitalei, cât şi în provincie. La rândul său, beneficiar al banilor luaţi pe contractul pasajului de la Basarab, Proiect Bucureşti SA rămâne unul dintre clienţii nelipsiţi ai licitaţiilor organizate de Primăria Capitalei. Societatea a câştigat un nou contract pentru trei parcaje subterane în Bucureşti, în valoare de peste 275.000 RON. Societatea a dat PNL, anul trecut, 39.000 RON.

Rodimpex SRL din Iaşi, specializată în confecţii, a donat 30.000 RON la vistieria PNL.  Societatea i-a îmbrăcat nu numai pe po­liţiştii din Capitală, ci şi pe cei din judeţele Iaşi, Cluj, Botoşani şi Bihor, serviciile sale fiind onorate cu milioane de lei noi. Cu 35.000 RON acordaţi liberalilor, sătmărenii de la Samcif SA continuă să câştige de vreo trei ani mai toate licitaţiile pentru obiectivele de investiţii din municipiu.

Sperând să fie candidatul PNL pentru Primăria Botoşani, patronul “Victor Construct” SRL din Botoşani, liberalul Victor Mihalachi, a finanţat cu 65.000 RON campania pentru PE. Numai pentru reparaţia Parchetului Ju­deţean Dorohoi, firma a primit 11,7 miliarde lei vechi.

Liberalii, concuraţi din greu de foştii parteneri democraţi

Liberalii nu au fost singurii care au profitat de dărnicia manifestată de firme faţă de cei aflaţi la putere. Aşa cum am arătat într-un număr trecut, foştii parteneri democraţi au fost răsplătiţi la rândul lor de o serie de firme cu interese economice şi contracte primite mai ales în domeniul construcţiilor şi amenajărilor publice.

Cazul firmelor care activează şi prosperă în jurul Primăriei Cluj, gen Transilvania Construcţii, este ilustrativ pentru a reliefa genul de relaţii pe care o formaţiune politică cu influenţă în atribuirea de contracte şi bani publici îl poate cultiva cu o societate comercială. La fel ca şi democraţii, şi liberalii au tolerat afacerile şi ingineriile financiare ale propriilor membri de partid.

Bani buni din evaziunea fiscală cu alcool şi ţigări


Firmele anchetate de procurori pentru activităţi de evaziune fiscală şi-au îndreptat donaţiile spre actualul partid de guvernământ. Este cazul grupului de firme Euroavipo SA, specializat în fabricarea băuturilor alcoolice distilate, producător al vinului Murfatlar şi al coniacului Unirea. Cu o cifră de afaceri anuală de 100 milioane de euro, grupul, condus de fraţii Dobronăuţeanu şi de George Ivănescu, a donat 110.00 RON la PNL.

Numele lor sunt implicate într-o serie de rapoarte ANAF privind contrabanda cu ţigări prin fostele duty-free-uri şi alte infracţiuni financiare ce ţin de domeniul evaziunii fiscale, cu prejudicii de ordinul miilor de miliarde de lei vechi: spălare de bani prin firme off-shore, alcool produs ilegal, neplata taxelor şi accizelor, privatizări controversate. O altă firmă cu care Euroavipo a făcut afaceri, OTZ LOGISTICS GROUP SRL, se află şi ea pe două liste: pe cea cu donaţii a PNL, cu 100.000 RON, şi pe cea a ANAF pentru operaţiuni financiare dubioase. Probleme cu justificarea transporturilor de ţigări a avut şi Oandra Impex SRL, care a orientat 55.000 RON spre PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite