Cine sunt finanţatorii partidelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini politicieni au donat formaţiunilor din care fac parte suma maximă permisă de lege. Adrian Năstase, Verestoy Attila sau oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Costantin Buzoianu se numără printre principalii finanţatori din 2008 ai partidelor.

PSD, PDL şi UDMR şi-au asigurat banii necesari cheltuielilor curente din cursul anului trecut, în mare parte, din contribuţiile liderilor partidelor respective, ale unor oameni de afaceri sau societăţi comerciale.

Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, pe lista celor care au donat bani Alianţei PSD+PC, în perioada campaniei pentru alegerile parlamentare, apar numeroşi membri de partid care au reuşit să intre în Parlament: Aristide Roibu, Carmen Moldovan, Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Marian Ghiveciu, Gheorghe Ana, Cristian Dumitrescu. „Campioni” sunt senatorii Şerban Mihăilescu şi Nicolae Moga, care au donat 150.000 şi respectiv, 200.000 de lei.

Robert Negoiţă, vicepreşedinte TSD şi senator de Teleorman, a donat 115.000 de lei. Trezorierul PSD, Aristide Roibu, a scos şi el din buzunar 135.000 de lei pentru campanie, iar preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a donat 90.925 de lei.

Senatorul PC, Dan Voiculescu, a participat la cheltuielile de campanie ale Alianţei cu bani şi spoturi publicitare, difuzate pe canalele sale de televiziune. Contribuţia sa bănească a fost de 93.000 de lei, la care se adaugă spoturi electorale în valoare de 63.745 de lei.

Fotomodel generos cu PDL

Familia lui Cristian Boureanu se numără printre donatorii generoşi cu PDL. Fratele deputatului a vârsat în conturile partidului 36.000 de lei, iar soţia parlamentarului, fotomodelul Valentina Pelinel – 18.000 de lei. Soţul Elenei Udrea, Dorin Cocoş, a virat în conturile partidului 130.000 lei, în timp ce un alt om de afaceri, Costantin Buzoianu, a donat 80.000 de lei.

Pe lista publicată în Monitorul Oficia mai figurează, printre alţii, prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan (cu 43.651 lei), şeful ANSVSA, Marian Zlotea (cu 42.119 lei), Cezar Preda (cu 71.300 lei) sau Valeriu Stoica (cu 38.421 lei).

Verestoy, campion

UDMR a obţinut anul trecut fonduri în valoare de 7.564.420 lei, cea mai mare parte a banilor provenind din donaţii. În topul finanţatorilor formaţiunii se află senatorul Verestoy Attila cu o contribuţie de 274.382 de lei, potrivit listelor publicate în Monitorul Oficial.

Contribuţiile, limitate de lege

Conform Ordonanţei de Urgenţă 98 din 2008, plafonul maxim de donaţie pentru persoanele fizice este de 400 de salarii minime brute, pentru fiecare campanie electorală, raportat la salariul minim de 500 de lei din 2008.

Actul normativ mai prevede că în anul fiscal în care au loc mai multe scrutine, donaţiile primite de partide de la o persoană juridică pot fi de până la 1.000 de salarii de baza minime brute pe ţară, la valoarea de la data de 1 ianuarie a anului respectiv, pentru fiecare campanie electorala sau campanie pentru referendum.

200.000
de lei este suma maximă pe care persoanele fizice o pot dona partidelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite