Pe cine a făcut Traian Băsescu "imbecil"?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce premierul Tăriceanu nu pare afectat de atacul preşedintelui la adresa unui ministru, Relu Fenechiu, şeful PNL Iaşi, spune că reacţia şefului statului este "o golănie" Unii

În timp ce premierul Tăriceanu nu pare afectat de atacul preşedintelui la adresa unui ministru, Relu Fenechiu, şeful PNL Iaşi, spune că reacţia şefului statului este "o golănie"

Unii liberali au reacţionat dur, spunând că nu îl vor mai susţine niciodată pe Băsescu la preşedinţie, iar refacerea Alianţei D.A. nu are nicio şansă.

"Am avut ocazia la aceste inundaţii să constat o atitudine imbecilă a unui ministru. Era un judeţ acoperit de ape, ministrul se aşezase într-un comandament şi spunea: <<Şi acum să vină primarii la mine>> .

Eu veneam din judeţ, văzusem comunităţile strânse în jurul primarilor, aşteptau de la ei soluţii, iar acest imbecil voia să vină primarii la el", le-a spus şeful statului celor prezenţi sâmbătă la Neptun, la reuniunea Consiliului Director al Asociaţiei comunelor din România. Intervenţia sa a fost aplaudată. Şeful statului nu a spus despre cine este vorba.

Cine e noua victimă?

Cine ar putea fi noua victimă de pe lista lui Băsescu? Guvernul a evitat să răspundă declaraţiei prezidenţiale, după o săptămână de colaborare cu şeful statului. "Nu am sesizat ca preşedintele să se fi referit la activitatea Guvernului", a replicat sec şeful Guvernului, precizând că "nu ne rămâne decât să ne vedem de treabă".

Miniştrii care ar fi putut face obiectul nervilor prezidenţiali sunt mulţi. Şefii de la Sănătate, Mediu, Amenajarea Teritoriului, Interne, Transporturi şi Agricultură şi Finanţe au fost în zonele inundate şi au luat decizii referitoare la sinistraţi.

Cristian David, principalul suspect

A existat la începutul săptămânii trecute o întrevedere şi un schimb de replici, care sugerează că ministrul David este cel vizat de preşedinte. Pe 26 iulie, la Rădăuţi, Vicovu de Jos, în judeţul Suceava, a avut loc o reuniune a comandamentului pentru situaţii de urgenţă, prezidată de Traian Băsescu, şi la care au participat miniştrii de Interne, Cristian David, al Mediului, Attila Korodi, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

Conform unor martori, David a avut la un moment dat ideea de a-i convoca şi pe primarii localităţilor inundate. Se pare că preşedintele a intervenit în timpul discuţiilor şi i-a făcut observaţie ministrului de Interne, spunându-i că nu este normal să cheme primarii satelor inundate, atâta vreme cât sunt asaltaţi de probleme în satele lor. Ar fi trebuit să fie chemaţi secretarii Primăriilor, a observat preşedintele. Întrebat sâmbătă dacă este vorba de David, Băsescu a răspuns: "Nu. Nici vorbă".

Liberalii nu sunt de acord cu stilul verbal

"Este o golănie", spune Relu Fenechiu. Întrebat dacă şeful statului se manifesta similar şi pe vremurile când PNL negocia alianţa electorală în 2004, Fenechiu nu îşi aminteşte episoade similare: "Ori eram prea încântat că s-a născut cineva care să îi facă faţă lui Adrian Năstase şi nu am observat, ori nu se manifesta astfel".

Ministrul Paul Păcuraru s-a deplasat în mai multe zone inundate. El nu este de acord cu exprimările preşedintelui, deşi este un client vechi al ieşirilor sale verbale. În 2004, şi-a dat cu părerea că Traian Băsescu ar trebui să candideze la Primărie şi s-a trezit, după cum povesteşte, cu un telefon de la actualul preşedinte în care acesta îl întreba cum "îşi permite să se bage în strategia lui".

"Mi-a vorbit urât", spune el. A doua oară, a declarat public că nu crede în teza fraudării alegerilor, între cele două tururi de scrutin, în 2004. Urmarea a fost dură, "cu înjurături şi urlete", spune Păcuraru.

Într-o întâlnire la care au asistat Flutur şi Blaga, Băsescu l-a întrebat pe Păcuraru cum îşi permite să îi strice strategia şi i-a pus în vedere că nu îl reprezintă. "I-a cerut lui Tăriceanu să mă radă", îşi aminteşte Păcuraru, precum şi faptul că a fost ţinut "pe tuşă" un an de zile.

Injurii prezidenţiale

Despre Tudor Chiuariu, fost ministru al justiţiei: "E un tânar mafiot obraznic. Ăsta este ministrul justiţiei din România. Nu este unul care dă lovituri la bănci, ci serveşte clientela" (noiembrie 2007).

Despre Adrian Cioroianu, fost ministru de externe: "Eu am avut cu acest om mai multe deplasări şi vă pot spune că are un mare deficit de educaţie, unul imens" (noiembrie 2007).

Despre Varujan Vosganian şi Paul Păcuraru: "Cei doi semnatari sunt incompetenţi pentru că în locul unei analize economice am primit un răspuns semnat de Vosganian şi Păcuraru încărcat de declaraţii politice, fără nicio fundamentare aşa cum o cere Constituţia, atunci când este vorba de angajarea unor cheltuieli bugetare" (iulie 2007).

Despre Varujan Vosganian: "Varujan Vosganian nu şi-a rezolvat problema de incompetenţă: a venit să o consolideze. A lăsat să se înţeleagă că la supărare a tăiat două avioane care erau pentru preşedinte şi nu şi-a dat seama că a tăiat două avioane pentru Tarom" (septembrie 2007).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite