Ca între doi jucători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolas Sarkozy şi Traian Băsescu au avut o întâlnire în care au trasat noile relaţii româno-franceze. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, recunoscut pentru modul alert în care îşi

Nicolas Sarkozy şi Traian Băsescu au avut o întâlnire în care au trasat noile relaţii româno-franceze.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, recunoscut pentru modul alert în care îşi organizează agenda, a reuşit ieri să împace toate forţele politice din România. Cu Traian Băsescu a semnat parteneriatul strategic, iar cu premierul Călin Popescu Tăriceanu a discutat probleme economice.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a semnat ieri la Palatul Cotroceni, cu Traian Băsescu, parteneriatul strategic româno-francez, o construcţie politică după tiparul american. Documentul, ce conţine multă "substanţă", după cum a fost el catalogat de Sarkozy, prevede cooperarea domeniilor economic, militar, al energiei nucleare.


În timpul conferinţei de presă comune ce a urmat semnării documentului, cei doi şefi de stat au părut a se simţi bine unul în compania celuilalt. Presa franceză a vorbit în ultimele zile despre faptul că cei doi lideri se aseamănă foarte mult. Cu toate acestea, Băsescu i s-a adresat lui Sarkozy în limba engleză. La semnarea parteneriatului strategic a participat şi ministrul român de externe, Adrian Cioroianu.


"Preşedinte-asociat"


"Îl voi asocia pe preşedintele României la preşedinţia Uniunii Europene", a declarat Nicolas Sarkozy, anunţul putând fi mai degrabă interpretat ca un gest de curtoazie din partea preşedintelui francez. Parisul va prelua în iunie preşedinţia Uniunii Europene, iar Sarkozy vede în România unul dintre statele ce ar putea susţine proiectele de reformă ale Franţei.


În replică, Băsescu a anunţat că a fost "informat" de "priorităţile" Parisului şi că România se va dovedi un "partener de excepţie". Declaraţiile de curtoazie au avut însă şi un efect practic. "Am convenit ca Gaz de France să fie asociată proiectului Nabucco şi România va susţine acest lucru", a anunţat Băsescu. Proiectul european Nabucco este însă afectat de politica rusească de a semna parteneriate bilaterale în domeniul energiei cu câteva state UE.


Divergenţe pe Kosovo


Dacă în ceea ce priveşte politicile UE, cele două state par a avea viziuni comune, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre perspectiva asupra Kosovo. În ciuda faptului că ambii lideri au salutat rezultatul alegerilor sârbe de duminică, viitorul provinciei este văzut total diferit la Bucureşti şi la Paris. "Independenţa Kosovo este inevitabilă", a declarat Sarkozy, în timp ce Băsescu a anunţat că România nu va recunoaşte Kosovo dacă provincia îşi va declara unilateral independenţa.

"Ţările balcanice şi Republica Moldova au vocaţie europeană", a mai spus Sarkozy, declaraţie ce ar putea fi mai degrabă rodul negocierilor dintre experţii celor două părţi.


Conferinţa de presă comună nu a fost lipsită de evenimente. Dacă la prima întrebare a presei franceze, despre situaţia din Ciad, Sarkozy a răspuns liniştit, preţ de mai multe minute, el a luat foc când un jurnalist de la "Le Monde" i-a cerut să comenteze rezultatele ultimului sondaj de opinie. "Puneţi o întrebare serioasă, şi aşa aveţi doar două cu totul", a replicat tăios Sarkozy.

Statura lui Sarkozy i-a binedispus pe parlamentari

Prezenţa preşedintelui Franţei în parlamentul de la Bucureşti a reuşit să-i binedispună pe aleşi în prima zi a sesiunii din acest an. Motivul l-a constituit podiumul înalt de 20 de centimetri pe care secretariatul Camerei l-a amplasat la tribună pentru a-i asigura lui Nicolas Sarkozy o poziţie optimă la microfoane. În scurta şedinţă de plen care a precedat discursul oaspetelui francez, deputaţii au făcut haz pe seama accesoriului pregătit pentru Sarkozy.

Câţiva dintre cei avantajaţi de această măsură - pesedistul Viorel Hrebenciuc, conservatorul Bogdan Ciucă şi peremistul Mircea Purceld - au propus, mai în glumă, mai în serios, ca podiumul să rămână la tribuna Camerei, pentru a le permite şi lor "să fie la înălţime". În schimb, liberalul Crin Antonescu a izbucnit în râs când a observat că stativul îl îndepărtează prea mult de la microfoane. Personalul forului legislativ nu a ţinut însă cont de dorinţele parlamentarilor mai scunzi şi a luat podiumul de la tribună în scurta pauză care a urmat discursului preşedintelui Franţei. (Bogdan Costache)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite