Polemici în conducerea Camerei: Cu ce drept ne scrie Băsescu? Unde este Boc?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrisoarea pe care Traian Băsescu a transmis-o azi Parlamentului a iscat polemici în conducerea Camerei Deputaţilor, vicepreşedintele Adrian Năstase solicitând explicaţii în legătură cu prevederile constituţionale care îi dau preşedintelui dreptul de a interveni în activitatea Legislativului, au declarat pentru „Adevărul" surse participante la discuţii.

El i-a cerut Robertei Anastase textul din Constituţie în baza căruia Băsescu scrie Legislativului pentru a solicita adoptarea unor legi ale Executivului.

„Să ne spună exact articolul din Constituţie", au arătat reprezentanţii Opoziţiei, referitor la scrisoarea prin care şeful statului cerea adoptarea legii asistenţei sociale şi a statutului judecătorilor şi procurorilor. Opoziţia a susţinut că în Legea fundamentală nu este reglementată o astfel de procedură, fiind prevăzut doar dreptul preşedintelui de a transmite mesaje în plenul Parlamentului.

„Poate preşedintele se susbtitue premierului", a arătat Năstase, invocând şi faptul că este vorba despre proiecte ale Executivului şi în mod normal ar fi trebuit ca premierul să intervină pe lângă Legislativ.

"Cine poate mult, poate şi puţin!"

Reprezentanţii Opoziţiei au luat în discuţie şi o scrisoare a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu. „Unde este Boc? Ne scriu miniştrii, ne scrie preşedintele, dar unde este Boc?, a intervenit şi chestorul Camerei, liberalul Dan Motreanu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, nu a putut invoca niciun text constituţional, afirmând că şeful statului cere Parlamentului să urgenteze aprobarea unor legi ale Guvernului în numele „interesului naţional".

Democrat-liberalul Ioan Oltean a sărit în ajutorul Robertei Anastase. „Aşa cum prezidează şedinţele Guvernului, tot aşa poate scrie Parlamentului. Cine poate mult, poate şi puţin",a fost argumentul său.

Polemica s-a tranşat la vot: Puterea majoritară şi-a impus punctul de vedere, transmiţând comisiilor de specialitate solicitarea preşedintelui.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite