Deputatul Virgil Pop, condamnat la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Pop a ajuns în faţa justiţiei fiind acuzat de fapte de corupţie
Virgil Pop a ajuns în faţa justiţiei fiind acuzat de fapte de corupţie

O premieră a avut loc astăzi în justiţia română. Deputatul PNL Virgil Pop a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.

Deputatul PNL Virgil Pop a fost condamnat, vineri, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, fals şi spălare de bani. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Citeşte şi:
138 de dosare de mare corupţie sunt pe rolul instanţelor din România

Pop a ajuns în faţa justiţiei fiind acuzat că şi-a folosit funcţia pe care o avea în 2008, respectiv cea de consilier judeţean, pentru a obţine câştiguri financiare. Instanţa l-a găsit vinovat pe Virgil Pop de luare de mită. El ar primit 80.000 de euro de la patronul unei firme, căruia i-a promis sprijin pentru obţinerea unor contracte cu statul.

Parlamentarului i-a fost pusă poprire pe conturi pe jumătate din apartamentul său din Turda. El trebuie să restituie 130.000 de lei pentru firma care i-a dat mita.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de condamnare a lui Virgil Pop la cinci ani de închisoare cu executarea pedepsei nu este definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Dat în judecată în 2008

Virgil Pop a fost trimis în judecată în decembrie 2008, iniţial dosarul fiind judecat la Tribunalul Cluj. Ulterior, el a cerut instanţei Tribunalului Cluj declinarea competenţei de judecată la instanţa supremă, din cauza calităţii de deputat, el fiind ales atunci în colegiul 8 Turda. Dosarul a ajuns astfel la instanţa supremă, care a început în 8 mai 2009 dezbaterile în procesul deputatului Virgil Pop, informează Mediafax.

Liberalul Virgil Pop a stat în arest din 18 noiembrie până în 11 decembrie 2008, când Curtea de Apel Cluj a înlocuit măsura cu interdicţia de a părăsi ţara.

A cerut bani pentru a pune o "vorbă bună"

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2007- februarie 2008, în calitatea pe care o avea de consilier judeţean, Virgil Pop a pretins 80.000 euro, din care a primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro de la un denunţător. Banii ar fi fost primiţi pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj de atunci, să determine încheierea unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice în favoarea societăţii administrate de denunţător.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată, în stare de libertate, Adina Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, Virgil Pop deţine un apartament de 60 de metri pătraţi în Turda, cumpărat în anul 1993. În 2007, a încheiat un contract de împrumut cu BRD Cluj de 30.000 de euro. Anul trecut, Virgil Pop a realizat un venit total de 51.622 de lei, reprezentând indemnizaţia de deputat. În plus, soţia sa a obţinut 18.000 de lei, în aceeaşi perioadă, fiind economist la Electrica Transnord. Pop este asociat al firmei Eddan Consult SRL din Turda.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite